Social Climate Tech News

Wed 19 2022
Image

Afrika kan og skal være førende inden for ren energi

by bernt & torsten

Der er næsten intet aspekt af samfundet, der vil blive uberørt af klimakrisens hærgen, og hvordan vi reagerer på den. Krisen rejser grundlæggende spørgsmål for økonomien. Det påvirker folkesundheden og beskæftigelsen, og dets trusler spænder fra fødevaresikkerhed til national sikkerhed. Derfor vil det være blandt de centrale bekymringer for min regering, og derfor mener jeg, at alle ansvarlige verdensledere skal prioritere det.

Klimaændringer forårsager tørke, der påvirker tilgængeligheden af vand; ødelægger liv og underhold; lamme fødevareproduktionen og ødelægge vores hjem og infrastruktur. Ekstreme temperaturer påvirker migrationsmønstre og forværrer konflikter, da hundredtusinder flygter for at søge alternative levebrød for at overleve.

Vores svar på denne krise spænder over alle spørgsmål, fra vores energikilder til, hvordan vi transporterer os selv, fra de job, der vil opretholde os i fremtiden, til kvaliteten af den luft, vi indånder, den mad, vi spiser, og det vand, vi drikker.

Klimakrisen er her og nu. Over hele Kenya i dag lider samfund under konsekvenserne. Millioner af kenyanere og millioner flere fra Afrikas Horn er på randen af hungersnød på grund af ødelæggende tørke.

Det er ikke for sent at reagere, men for at imødegå denne trussel skal vi handle hurtigt for at holde stigningen i den globale opvarmning under 1,5C (2,7F), hjælpe dem, der har størst behov, og afslutte vores afhængighed af fossile brændstoffer.

Afrika er det kontinent, der er hårdest ramt af klimaændringerne og alligevel mindst ansvarligt for dem. På trods af dette har kontinentet mulighed for at lede verden og vise, at vi ikke behøver at ødelægge klimaet for at blomstre.

Vi har et enormt potentiale for vedvarende energi, og denne overflod af vind- og solenergi kan drive udviklingen af Afrika. I stedet for at traske i fodsporene på fossile brændstoffer fra dem, der gik før, kan vi springe denne beskidte energi over og omfavne fordelene ved ren strøm.

Ren energi vil skabe arbejdspladser, beskytte lokale økonomier og fremskynde den bæredygtige industrialisering af Afrika

Kenya er hjemsted for kontinentets største vindmøllepark, og elforsyningen er allerede 92% vedvarende, med 74% af det samlede energiforbrug drevet af ren energi.

Faldende omkostninger gør ren energi til det mest økonomiske valg. En rapport fra Det Internationale Energiagentur, der blev offentliggjort i sidste måned, viste, at der allerede er flere job globalt inden for ren energi end fossile brændstoffer, og dens fremskrivninger er, at denne kløft vil vokse, efterhånden som flere lande reducerer kulstofemissioner. En overgang til ren energi er en no-brainer. Det vil skabe arbejdspladser, beskytte lokale økonomier og fremskynde den bæredygtige industrialisering af Afrika.

Afrikanerne vil kræve en hurtig og retfærdig omstilling – for at opfylde statsoverhovedernes forpligtelse til at fordoble Afrikas installerede energikapacitet gennem vedvarende energi inden 2030.

Sammen kan vi give energiadgang til næsten halvdelen af Afrikas befolkning, som stadig er underforsynet af gårsdagens beskidte energisystem, ved hurtigt at gå over til fremtidens rene energisystem.

Som medlemmer af det internationale samfund vil Afrika støtte et vellykket cop27 internationalt klimatopmøde i Afrika i november ved at kræve levering af den finansiering og teknologi, som Afrika har brug for til at tilpasse sig klimapåvirkningerne, støtte dem i nød og styre energiomstillingen. På dette møde skal vi beslutsomt gå fra forhandlinger til handling på stedet, der gavner alle afrikanere.

Blandt resultaterne af denne globale indsamling skal være en finansiel ramme, der muliggør Afrikas planlagte og velordnede overgang væk fra fossile brændstoffer; støtter vores arbejdstagere, lokalsamfund og nationale økonomier; og fremmer vores udvikling. Der skal stilles finansiering og teknologi til rådighed for vores udviklingslande, samtidig med at alle afrikanske lande får mulighed for at fremskynde vores omstilling til ren energi.

Den globale omstilling til ren energi er nu mere presserende end nogensinde. Den nuværende energikrise, der til dels er forårsaget af krigen i Ukraine, understreger behovet for mindre afhængighed af fossile brændstoffer og langt større investeringer i vedvarende energi.

Vedvarende energi er “frihedens energi”.

Vinden kan ikke lagres for at drive prisen op; solens stråler kan ikke slukkes af nogen, der ønsker at arm energi. Vindmøller og solpaneler er hurtige at konstruere og kan generere og levere strøm meget hurtigere og mere effektivt end en ny boreplatform med meget mindre skade på vores skrøbelige klima. Vedvarende energi er allerede verdens billigste form for ny energi.

Original: Vi står ved en skillevej i historien: Afrika kan og skal være førende inden for ren energi

Share: