Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Afrika kan en moet een leider zijn op het gebied van schone energie

Er is bijna geen enkel aspect van de samenleving dat onaangetast zal blijven door de verwoestingen van de klimaatcrisis en hoe we erop reageren. De crisis stelt fundamentele vragen voor de economie; het beïnvloedt de volksgezondheid en de werkgelegenheid, en de bedreigingen ervan variëren van voedselzekerheid tot nationale veiligheid. Daarom zal het een van de centrale zorgen van mijn regering zijn en daarom ben ik van mening dat alle verantwoordelijke wereldleiders er een prioriteit van moeten maken.

Klimaatverandering zorgt voor droogtes die de beschikbaarheid van water beïnvloeden; vernietigt leven en levensonderhoud; het verlammen van de voedselproductie en het vernietigen van onze huizen en infrastructuur. Extreme temperaturen beïnvloeden migratiepatronen en verergeren conflicten terwijl honderdduizenden vluchten om alternatieve middelen van bestaan te zoeken om te overleven.

Ons antwoord op deze crisis omvat alle vragen, van onze energiebronnen tot hoe we onszelf vervoeren, van de banen die ons in de toekomst zullen ondersteunen tot de kwaliteit van de lucht die we inademen, het voedsel dat we eten en het water dat we drinken.

De klimaatnoodtoestand is hier en nu. In heel Kenia lijden gemeenschappen vandaag de dag onder de gevolgen. Miljoenen Kenianen en miljoenen anderen uit de Hoorn van Afrika staan op de rand van hongersnood als gevolg van verwoestende droogte.

Het is niet te laat om te reageren, maar om deze dreiging aan te pakken, moeten we dringend handelen om de toename van de opwarming van de aarde onder de 1,5C (2,7F) te houden, de meest behoeftigen te helpen en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te beëindigen.

Afrika is het continent dat het meest getroffen is door klimaatverandering en toch het minst verantwoordelijk is. Desondanks heeft het continent de kans om de wereld te leiden en te laten zien dat we het klimaat niet hoeven te vernietigen om te floreren.

We hebben een enorm potentieel voor hernieuwbare energie, en deze overvloed aan wind- en zonne-energie kan de ontwikkeling van Afrika stimuleren. In plaats van in de voetsporen te treden van fossiele brandstoffen van degenen die eerder gingen, kunnen we deze vuile energie overslaan en de voordelen van schone energie omarmen.

Schone energie zal banen creëren, lokale economieën beschermen en de duurzame industrialisatie van Afrika versnellen

Kenia is de thuisbasis van het grootste windpark van het continent en de elektriciteitsvoorziening is al voor 92% hernieuwbaar, waarbij 74% van het totale energieverbruik wordt aangedreven door schone energie.

Dalende kosten maken schone energie de meest economische keuze. Uit een rapport van het Internationaal Energieagentschap dat vorige maand werd gepubliceerd, bleek dat er wereldwijd al meer banen zijn in schone energie dan fossiele brandstoffen, en de projecties zijn dat deze kloof zal groeien naarmate meer landen de koolstofemissies verminderen. Een transitie naar schone energie is een no-brainer. Het zal banen creëren, lokale economieën beschermen en de duurzame industrialisatie van Afrika versnellen.

Afrikanen zullen een snelle en rechtvaardige transitie eisen – om te voldoen aan de toezegging van staatshoofden om de geïnstalleerde energiecapaciteit van Afrika tegen 2030 te verdubbelen door middel van hernieuwbare energiebronnen.

Samen kunnen we bijna de helft van de Afrikaanse bevolking, die nog steeds onderbedeeld is door het vuile energiesysteem van gisteren, toegang tot energie leveren door snel over te stappen op het schone energiesysteem van de toekomst.

Als leden van de internationale gemeenschap zal Afrika in november een succesvolle internationale cop27-klimaattop in Afrika ondersteunen door de financiering en technologie te eisen die Afrika nodig heeft om zich aan te passen aan de klimaateffecten, mensen in nood te ondersteunen en de energietransitie te beheren. Tijdens deze bijeenkomst moeten we resoluut overgaan van gesprekken naar actie op het terrein die alle Afrikanen ten goede komt.

Een van de resultaten van deze wereldwijde bijeenkomst moet een financieel kader zijn dat afrika’s geplande en ordelijke overgang van fossiele brandstoffen mogelijk maakt; ondersteunt onze werknemers, gemeenschappen en nationale economieën; en bevordert onze ontwikkeling. Financiering en technologie moeten worden verstrekt aan onze ontwikkelingslanden en tegelijkertijd alle Afrikaanse landen in staat stellen onze overgang naar schone energie te versnellen.

De wereldwijde transitie naar schone energie is nu urgenter dan ooit. De huidige energiecrisis, deels veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, onderstreept de noodzaak van minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en veel meer investeringen in hernieuwbare energie.

Hernieuwbare energie is de “energie van vrijheid”.

De wind kan niet worden opgeslagen om de prijs op te drijven; de zonnestralen kunnen niet worden uitgeschakeld door iemand die energie wil arm. Windturbines en zonnepanelen zijn snel te bouwen en kunnen veel sneller en efficiënter stroom opwekken en leveren dan een nieuw booreiland, met veel minder schade aan ons fragiele klimaat. Hernieuwbare energie is nu al ’s werelds goedkoopste vorm van nieuwe energie.

Origineel: We staan op een kruispunt in de geschiedenis: Afrika kan en moet een leider zijn in schone energie

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: