Social Climate Tech News

Tue 25 2022
Image

8 klimaforandringsrekorder, verden slog i 2021

by bernt & torsten

En ny rapport bekræfter, at klimaforandringerne topper med at slå rekorder rundt om i verden. State of the Global Climate in 2021 fra World Meteorological Organization (WMO) beskriver en række ekstreme vejrhændelser sidste år og advarer om, at der nu er et “kritisk” behov for tidlige varslingssystemer for at hjælpe sektorer med at tilpasse sig klimaændringer.

Den globale opvarmning har selvfølgelig slået rekorder i et stykke tid. I 2020 rapporterede NASA og Amerikas National Oceanic and Atmospheric Administration, at 2010 til 2019 var det hotteste årti siden registreringer begyndte i slutningen af 1800’erne.

Kuldioxidemissioner fra fossile brændstoffer ramte en ny rekord i 2019. Og i 2021 blev der sat en ny rekordhøj temperatur – på 18,3 grader – i Antarktis, meddelte FN.

Rekord for klimaændringer

Her er otte klimarekorder, som verden slog i 2021 ifølge WMO.

Varmeste år nogensinde

De sidste syv år, mellem 2015 og 2021, var de varmeste år nogensinde, har WMO advaret. Alene sidste år var mellem det femte og syvende varmeste år hidtil i verden. Den gennemsnitlige temperatur globalt i 2021 var omkring 1.11 C over gennemsnitstemperaturen i verden mellem 1850 og 1900 – kendt som det “førindustrielle gennemsnit”.

Rekordhøje vandstande i havene

Havniveauet nåede også en ny rekord i 2021. Globalt steg havniveauet med 4,5 mm om året i gennemsnit mellem 2013 og 2021. WMO siger, at havniveauet stiger “betydeligt hurtigere” end det globale gennemsnit i flere regioner. Disse omfatter det sydvestlige Stillehav, det sydvestlige Indiske Ocean og det sydlige Atlanterhav.

Ozonhullet i Antarktis bliver “usædvanligt” stort

WMO finder, at ozonhullet over Antarktis i 2021 var “større og dybere” end 70% af ozonhullerne målt siden 1979. Det udvidede til årets bredeste område – 24,8 millioner km² – i løbet af oktober. WMO siger, at det blev drevet af koldere forhold end gennemsnittet i stratosfæren – det andet lag af Jordens atmosfære fra jordoverfladen. En stærk polar vortex – båndet af kold luft omkring Jordens nordpol – var en anden vigtig medvirkende faktor.

Første regn nogensinde på Grønlands højeste punkt

Nedbør blev registreret for første gang nogensinde på det højeste punkt på Grønlands indlandsis. Dette er Summit Station, en forskningsstation beliggende mere end 3.200 meter over havets overflade.

Flere timers regn blev observeret på Summit Station den 14. august 2021. Lufttemperaturen forblev også over frysepunktet i cirka ni timer. WMO siger, at dette var en del af en “usædvanlig” smeltehændelse i midten af august for Grønland, der er forbundet med en masse varm, fugtig luft.

Klimaændringer førte til rekordstore hedebølger.

I det vestlige Nordamerika og Middelhavet slog “ekstraordinære hedebølger” rekorder, fastslår State of the Global Climate 2021. Death Valley i Californien registrerede verdens højeste temperatur lige siden mindst 1930’erne, da temperaturen nåede 54,4C den 9. Marts 2021. Italien satte en ny foreløbig europæisk rekord den 11. august, da en forskningsstation nær Syracuse på Sicilien registrerede en temperatur på 48,8C. Kairouan i Tunesien nåede en rekord 50.3C. Spanien og Tyrkiet slog også nye nationale rekorder med en temperatur på 47,4 C registreret ved Montoro i det sydlige Spanien og 49,1 C ved Cizre nær Tyrkiets grænse til Syrien.

Orkanen Ida matcher rekordvindhastigheder

Da orkanen Ida ramte Louisiana i USA den 29. august sidste år, matchede dens vindstyrke på 240 km/t det kraftigste landgang nogensinde for staten, oplyser WMO. Ida var den kraftigste orkan i den nordatlantiske sæson, der forårsagede store vindskader og oversvømmelser fra stormfloder. Orkanen forårsagede anslået 75 milliarder dollars i økonomiske tab i USA og er skyld i 115 dødsfald i USA og Venezuela. Der var 21 navngivne storme i 2021, langt over gennemsnittet på 14 om året mellem 1981 og 2010, bemærker WMO.

Rekordoversvømmelser i Vesteuropa

I midten af juli 2021 oplevede Vesteuropa nogle af de værste oversvømmelser, der nogensinde er registreret. Vesttyskland og det østlige Belgien blev hårdest ramt. Hagen i det vestlige Tyskland meldte om 241 mm nedbør på 22 timer. Floder flød over, flere byer blev oversvømmet, og jordskred var også jordskred. Tyskland rapporterede 183 dødsfald og Belgien 36. Oversvømmelsen menes at have kostet Tyskland 20 milliarder dollars i økonomiske tab. Frankrig, Holland, Luxembourg og Schweiz blev også ramt af kraftige oversvømmelser.

Minimum vandstand for amerikansk reservoir

Tørke førte til en ny lav vandstand for Lake Mead, et reservoir på Colorado River i det sydvestlige USA. I juli faldt reservoiret til 47 meter under sin fulde kapacitet, det laveste niveau nogensinde. Tørken ramte også andre dele af verden, herunder Iran, Pakistan, Afghanistan, Tyrkiet og Turkmenistan. I Canada betød alvorlig tørke, at de forventede høstniveauer for hvede og raps – en afgrøde, der bruges til at skabe madolie og dyrefoder – var 35% til 40% under 2020-niveauet.

Hvilken klimaindsats er der brug for?

I sin seneste rapport om de foranstaltninger, der er nødvendige for at modvirke klimaændringerne, opfordrer Det Mellemstatslige Panel om Klimaændringer (IPCC) til hurtig dekarbonisering, storstilet omstilling til vedvarende energi og investeringer i kulstoffjernelse.

Disse og andre foranstaltninger er beskrevet i IPCC’s rapport om modvirkning af klimaændringer, som fandt, at de globale drivhusgasemissioner mellem 2010 og 2019 var på de højeste niveauer i menneskets historie.

FN siger, at overkommelige, skalerbare løsninger er tilgængelige nu for at hjælpe lande med at “flytte til renere, mere modstandsdygtige økonomier.”

Share:

Leave A Comment