Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Vierdaagse week kan de kosten-van-levensonderhoud-crisis verlichten, beweert de denktank

Een vierdaagse week zonder loontekort zou ouders duizenden ponden per jaar besparen aan kosten voor kinderopvang en woon-werkverkeer, volgens een denktank die suggereert dat het beleid de kosten van levensonderhoud kan helpen verlichten.

Iemand met een kind onder de twee jaar zou besparen op kinderopvang en op woon-werkverkeer gemiddeld meer dan een jaar als ze niet één dag per week naar hun werk hoefden te reizen, bedacht de linkse tanker Autonomy.

Campagnes en economen die de voorkeur geven aan een vierdaagse week hebben zich gericht op de voordelen voor werknemers in de vorm van meer vrije tijd en potentiële productiviteitsverbeteringen waarmee bedrijven dezelfde hoeveelheid werk in minder tijd kunnen uitvoeren.

Autonomy zei dat het beleid ook werknemers zou helpen die worstelen met de stijgende kosten van levensonderhoud, met het VK in het midden van een periode van hoge inflatie, met name van energierekeningen.

De berekening van de kosten van woon-werkverkeer is gebaseerd op een gemiddelde jaarlijkse factuur, afkomstig uit een enquête uit 2019 onder 2.000 fulltime, parttime en zelfstandigen in het VK. De gemiddelde jaarlijkse schatting van de kosten van kinderopvang voor een gezin met één kind, volgens gegevens van 2021 van het Trades Union Congress – hoewel werkende ouders in veel delen van het land aanzienlijk meer uitgeven.

De analyse komt nadat een baanbrekende Britse piloot van een vierdaagse week halverwege was; 73 bedrijven met ongeveer 3.300 werknemers hebben zich aangemeld voor de proef van zes maanden, die in juni begon en in november zal eindigen.

De proef wordt gevoed door de 4 Dagen Week campagne, die direct wordt ondersteund door Autonomy. De proef wordt beschouwd als het grootste plan in zijn soort ter wereld.

Sinds de start van de proef heeft de eerste lokale autoriteit in het Verenigd Koninkrijk toegezegd een vierdaagse week te testen. Desk-based personeel van de districtsraad van South Cambridgeshire zal in januari beginnen met het nieuwe patroon, met mogelijke verdere proeven met vuilnismannen.

Joe Ryle, de directeur van de 4 Day Week-campagne, zei dat de anekdotische reactie tot nu toe overweldigend positief is en dat de verandering de kosten van levensonderhoud kan helpen verlichten.

Elke evaluatie van potentiële economische voordelen van een vierdaagse week zou ook moeten worden afgewogen tegen uitgaven aan buitenschoolse activiteiten op de extra vrije dag, evenals kosten zoals verwarmingsrekeningen als werknemers en kinderen thuisblijven. Academici hopen het experiment te analyseren om de positieve en negatieve effecten van een dag minder werken te begrijpen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: