Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Vem får använda gas?

Enligt International Energy Agency saknar 600 miljoner människor i Afrika tillgång till el, och 970 miljoner lever utan lågförorenings bränslen, som mestadels sysselsätter kvinnor och flickor till att bränna kol och trä i sina kök.

Mer chockerande har en mindre andel av befolkningen tillgång till el idag än 2019, före Coronavirus -pandemin. Det problemet kan lösas år 2030 med investeringar på 25 miljarder dollar per år, enligt I.E.A. En bråkdel av vad som investeras i global energi idag. Är gas nödvändig för att utvidga energitillgången för afrikaner?

Förnybara energikällor, särskilt sol- och geotermisk energi, kunde möta 80 procent av den elproduktions kapacitet som behövs, enligt I.E.A. Samma prognoser drar slutsatsen att mellan nu och 2030 också skulle behöva gas (cirka 90 miljarder kubikmeter per år) för att generera den elektricitet som behövs för att producera saker som cement, stål och gödselmedel.

Gas eller ingen gas är fel fråga, säger Damilola Ogunbiyi, infödd i Nigeria som nu fungerar som FN: s specialrepresentant för hållbar energi för alla. Rätt fråga är hur man utökar tillgången till energi. Just nu, sa hon, är det inte möjligt utan någon gas.

Pushback: Gas för vem? Vissa afrikanska klimataktivister hävdar att utvinning av kontinentens naturresurser inte har tjänat sitt folk väl. Nigeria är kontinentens största oljeproducent, och till och med några byar i sitt oljerika delta live i mörkret.

Sydafrika är rik på kol, men medan exporten till Europa har ökat, hanterar sydafrikaner med kraftskärningar. En ny pipeline är under uppbyggnad för att transportera råolja från Uganda till en hamn i Tanzania, varifrån den kan exporteras till köpare utomlands.

Det står inför pushback från klimataktivister i regionen.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: