Social Climate Tech News

Fri 09 2022
Image

Världen på randen av fem “katastrofliga” klimatvändpunkter

by bernt & torsten

Klimatkrisen har drivit världen till randen av flera “katastrofliga” tipppunkter, enligt en stor studie. Det visar att fem farliga tipppunkter redan kan ha passerats på grund av den globala uppvärmningen på 1,1 grader som har orsakats av mänskligheten hittills.

Dessa inkluderar kollapsen av Grönlands inlandsis, vilket så småningom orsakade en enorm höjning av havsnivån, kollapsen av en viktig ström i norra Atlanten, störande regn som miljarder människor är beroende av för mat och en abrupt smältning av kolrik permafrost.

Vid 1,5 graders uppvärmning, den lägsta höjningen som nu förväntas, går fyra av de fem vändpunkterna från att vara möjliga till sannolika, sa analysen. Vid 1,5 C blir ytterligare fem tipppunkter möjliga, inklusive förändringar av stora nordliga skogar och förlusten av nästan alla bergsglaciärer.

Totalt fann forskarna bevis för 16 tipppunkter, med de sista sex som kräver att global uppvärmning på minst 2C utlöses, enligt forskarnas uppskattningar. Tipppunkterna skulle få effekt på tidsskalor som varierar från några år till århundraden.

“Jorden kan ha lämnat ett “säkert” klimattillstånd bortom 1C global uppvärmning, avslutade forskarna, med hela den mänskliga civilisationen utvecklad i temperaturer under denna nivå. Att passera en tipppunkt kommer ofta att hjälpa till att trigga andra, vilket skapar kaskader. Men detta studeras fortfarande och utelämnades, vilket innebär att analysen kan utgöra den minsta faran.

Världen är på väg mot 2-3C av global uppvärmning. Detta sätter jorden på kurs för att korsa flera farliga tipppunkter som kommer att vara katastrofala för människor över hela världen. För att upprätthålla levande förhållanden på jorden och möjliggöra stabila samhällen måste vi göra allt för att förhindra att vi passerar tipppunkter. Varje bråkdel av en grad som vi stoppar över 1,5C minskar sannolikheten för att träffa fler tipppunkter.

Ny forskning har visat tecken på destabilisering i Amazonas regnskog, vars förlust skulle få “djupgående” konsekvenser för det globala klimatet och den biologiska mångfalden, såväl som Grönlands inlandsis och Golfströmsströmmarna som forskare kallar Atlantens meridionala vältande cirkulation ( Amoc).

En nyligen genomförd rapport från mellanstatlig panel om klimatförändringar sa att risken för att utlösa klimattipppunkter blir hög med 2C global uppvärmning.

Analysen, publicerad i Science, utvärderade mer än 200 tidigare studier om tidigare tipppunkter, klimatobservationer och modelleringsstudier. En tipppunkt är när en temperaturtröskel passeras, vilket leder till en ostoppbar förändring i ett klimatsystem, även om den globala uppvärmningen upphör.

De nio globala tipppunkterna som identifierats är kollapsen av Grönland, västra Antarktis och två delar av östra Antarktis inlandsisar, den partiella och totala kollapsen av Amoc, Amazonas döende, permafrostkollaps och vinterhavisförlust i Arktis.

Bedömningen av Amazonas tipppunkt inkluderade inte effekterna av avskogning. Kombinationen av uppvärmning och avskogning kan ge det mycket tidigare.

Ytterligare sju tipppunkter skulle få allvarliga regionala effekter, inklusive utplåning av tropiska korallrev och förändringar i den västafrikanska monsunen. Andra potentiella tipppunkter som fortfarande studeras inkluderar förlusten av syre i havet och stora förändringar i den indiska sommarmonsunen.

Det är en global fråga som alla nationer måste samarbeta för att skydda annars kommer människoliv att kollapsa. En sammanfattning av de kritiska områdena:

 • Greenland ice sheet collapse
 • West Antarctic ice sheet collapse
 • Tropical coral reef die-off
 • Northern permafrost abrupt thaw
 • Barents Sea ice loss
 • Labrador Sea current collapse
 • Mountain glaciers loss
 • West African monsoon shift
 • East Antarctic glacier collapse
 • Amazon rainforest dieback
 • Northern permafrost collapse
 • Atlantic current collapse
 • Northern forests dieback – south
 • Northern forests expansion – north
 • Arctic winter sea ice collapse
 • East Antarctic ice sheet collapse

Forskarna definierar att korsa en tipppunkt som “möjlig” när dess lägsta temperaturtröskel har passerats och “sannolikt” över den centrala tröskeluppskattningen.

En särskild IPCC-rapport om klimattipppunkter föreslogs i maj av den schweiziska regeringen. Det nya verket ger övertygande bevis på att världen radikalt måste påskynda koldioxidutsläppen i ekonomin. För att uppnå det måste vi utlösa positiva sociala tipppunkter.

Share: