Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Ökning av luftföroreningar ”troligen i vinter på grund av förbränning av fast bränsle”

Sannolikheten att förbränningen av mycket förorenande fasta bränslen i vinter kommer att öka avsevärt på grund av energikrisen har lyfts fram av ledande luftföroreningsexperter.

Detta kommer att resultera i dagar då luftkvaliteten kommer att överstiga rekommenderade EU-nivåer på grund av ökad förbränning av kol, torv och vått ved, förutspår de – trots strikta nya regler inklusive ett rikstäckande förbud mot rökigt kol som ska gälla nästa månad.

Frågan lyftes först upp i den senaste årsrapporten från Environmental Protection Agency (EPA) om luftkvaliteten i Irland.

Han erkände att många köpare kommer att vilja använda rökfritt kol, men priset kommer oundvikligen att diktera deras val, medan människor kommer att köpa sitt eget okryddade våta virke och torv ”som är betydligt mer förorenande” och en källa till giftiga partiklar, särskilt PM2,5.

Lagstiftningen om standarder för fasta bränslen är välkommen ur ett folkhälsoperspektiv men har tagit lång tid eftersom den nu omfattar torv, torv och ved, noterade han.

När det gäller PM2,5-trender under de senaste åren, noterar han ett mönster av överskridanden på cirka 12 nätter under vintern i många städer, på grund av brist på vind och liten spridning av luft. Åtminstone kommer ”EPA att kunna få en tydlig bild”, efter att ha utökat övervakningsstationer till ett stort antal städer.

Luftföroreningar orsakar mer än sju miljoner förtida dödsfall per år över hela världen och mer än 1 300 för tidiga dödsfall i Irland, främst på grund av partiklar som PM2.5 som kan orsaka astmaattacker, KOL [Kronisk obstruktiv lungsjukdom] och lungcancer, tillade Dr. Ingen.

EPA-övervakning visar att PM2,5 från fasta bränslen och NO2-nivåer från trafik ligger inom EU:s nuvarande lagliga gränser, men dessa föroreningar överskrider ofta Världshälsoorganisationens (WHO) strängare luftkvalitetsriktlinjer för hälsa.

Tidigare i veckan gjorde WHO och nästan 200 andra hälsoorganisationer ett aldrig tidigare skådat krav på ett globalt avtal om icke-spridning av fossila bränslen. Nya regler om fasta bränslen för uppvärmning av bostäder träder i kraft den 31 oktober.

Några av de förändringar som kommer att gälla är bränsleprodukter, som är 100 procent biomassa (träprodukter och ved), ska ha en fukthalt på mindre än 25 procent och det ska inte vara möjligt att sälja torv via detaljhandeln, offentligt. hus eller andra allmänna platser.

Det finns alternativ som kan tas för att tackla luftkvalitet och klimatförändringar. Vi måste minska människors beroende av att elda kol, torv och ved för att värma upp sina hem genom att bygga om och göra hem mer energieffektiva. Parallellt måste människors beroende av bilägande minska genom bättre kollektivtrafik, säkra gång- och cykelbanor.

Ökad förbränning av fasta bränslen som drivs av nuvarande och förväntade ökningar av gas- och elpriser var sannolikt eftersom fler människor kanske ser på fasta bränslen som ett billigare alternativ.

Detta var ”en uppfattning” snarare än baserat på dess forskning. EPA förstår att människor måste värma sina hem men rådde dem att undvika kol, blött ved och torv där det är möjligt.

Med ett ökande antal nya hus som inte installerar öppen eld och kaminer, har de totala PM-nivåerna nationellt minskat.

EPA övervakar inte mängden fast bränsle som förbränns, men andra rapporter har understrukit behovet av att lokala myndigheter är strängare i upprätthållandet av luftkvalitetsbestämmelser.

Var den första att kommentera

Kommentera

%d bloggare gillar detta: