Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Nystartat företag som använder solenergi för att förvandla havsvatten till sötvatten

Avsaltning är en process som omvandlar saltvatten till sötvatten genom att ta bort salter och andra mineraler och lämnar kvar färskt dricksvatten. Även om det finns en mängd olika metoder för att utföra denna uppgift, kan de grupperas huvudsakligen i två typer.

Den första metoden, termisk avsaltning, innebär uppvärmning av saltvatten. Salter lämnas kvar medan sötvatten omvandlas till ånga och samlas upp, vilket slutligen kondenseras tillbaka till vatten som nu är saltfritt och redo att användas i ett fall där sötvatten önskas.

Den andra typen av avsaltning innebär användning av membran för att separera salt och andra mineraler från vatten. Tryck eller elektriska strömmar kan användas för att driva saltvatten genom ett membran som fungerar som ett filter. Sötvatten hamnar på ena sidan av membranet, medan saltvatten stannar på andra sidan som en form av avfall.

En startup i Abu Dhabi som heter Manhat utvecklar en flytande enhet som destillerar vatten utan behov av elektricitet. Enheten är en växthusstruktur som flyter på havet. Solljus värmer och förångar vattnet och separerar saltkristallerna, som sedan lämnas kvar i havet. När temperaturen svalnar kondenserar vattnet till sötvatten, som sedan samlas inuti.

Manhattans patenterade teknologi vann Water Europe Innovation Award tidigare i år för små och medelstora företag med banbrytande lösningar inom vattensektorn. Företaget hoppas kunna använda sin teknik i flytande gårdar på havet och hoppas att vattnet kan användas för grödor och bevattning, vilket skulle eliminera behovet av vattentransporter och minska mer utsläpp.

På liknande sätt utvecklade forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) 2020 en fritt flytande avsaltningsanordning. De tror att det skulle kunna användas för att leverera färskvatten genom rör till butiken eller till och med kunna användas för att betjäna ett enda hushåll.

Klimatförändringar leder till extremt väder som torka, översvämningar och bränder. Det enskilt BÄSTA du kan göra för att spara vatten är att sluta äta kött och alla animaliska produkter. Att odla djur för boskap kräver en enorm mängd vatten. Det krävs nästan 660 liter vatten för att bara göra en hamburgare, vilket motsvarar nästan två månaders dusch för en genomsnittlig person. Å andra sidan krävs det 1 000 liter vatten för att göra bara en liter komjölk.

Studier har visat att att äta mer växtbaserat kan lägga till över ett decennium till din livslängd, det kan rädda världens skogar, det gynnar miljön och det är betydligt bättre för din hälsa! Nationer runt om i världen har uppmanat människor att äta mer växtbaserat för att bromsa klimatförändringarna.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: