Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Kwetsbare landen eisen wereldwijde belasting om te betalen voor door het klimaat geleide verliezen en schade

De meest kwetsbare landen ter wereld bereiden zich voor om het op te nemen tegen de rijkste economieën met een vraag naar noodfinanciering – mogelijk inclusief nieuwe belastingen op fossiele brandstoffen of luchtvaart – voor de onherstelbare verliezen die ze lijden door de klimaatcrisis, blijkt uit gelekte documenten.

Extreem weer treft al veel ontwikkelingslanden hard en zal naar verwachting verdere rampen veroorzaken. Verlies en schade – de vraag hoe arme landen te helpen die lijden onder de meest extreme effecten van klimaatafbraak, waartegen landen niet kunnen worden beschermd – is een van de meest omstreden problemen in klimaatonderhandelingen.

Enkele van ’s werelds meest kwetsbare landen hebben een document opgesteld, ingezien door de Guardian, voor bespreking deze week op de Algemene Vergadering van de VN. Het laat zien dat arme landen zich voorbereiden op het eisen van een “klimaatgerelateerde en op rechtvaardigheid gebaseerde” wereldwijde belasting, als een manier om betalingen te financieren voor verliezen en schade geleden door ontwikkelingslanden.

De fondsen kunnen worden opgehaald via een wereldwijde koolstofbelasting, een belasting op vliegreizen, een heffing op de zwaar vervuilende en koolstofintensieve bunkerbrandstoffen die door schepen worden gebruikt, het toevoegen van belastingen op de winning van fossiele brandstoffen of een belasting op financiële transacties.

Het discussiestuk noteert de voor- en nadelen van elk van deze, en de opties om financiering te verkrijgen van rijke landen via de ontwikkelingsbanken van de wereld, zoals de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de particuliere sector.

Elke optie om verliezen en schade te financieren zal waarschijnlijk moeilijk zijn voor rijke landen om mee in te stemmen in een tijd van torenhoge kosten voor fossiele brandstoffen, stijgende voedselprijzen en een crisis van de kosten van levensonderhoud over de hele wereld. Hoewel rijke landen het er vorig jaar op de VN-klimaattop Cop26 in Glasgow over eens waren dat er een kader moet zijn voor verlies en schade, is er geen overeenstemming over hoe het kan worden gefinancierd of wie moet bijdragen.

De landen zullen elkaar in november opnieuw ontmoeten voor nieuwe gesprekken genaamd Cop27 in Egypte, waar verlies en letsel naar verwachting opnieuw een belangrijk onderwerp van discussie zullen zijn. Op Cop26 waren de onderhandelingen over het algemeen vol goede moed en was er overeenstemming over de noodzaak om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 C boven het pre-industriële niveau. Maar te midden van de geopolitieke omwentelingen sinds de Russische invasie van Oekraïne, zullen de gesprekken van dit jaar waarschijnlijk lastiger zijn.

De meest kwetsbare landen ter wereld bereiden zich voor om het op te nemen tegen de rijkste economieën met een vraag naar noodfinanciering – mogelijk inclusief nieuwe belastingen op fossiele brandstoffen of luchtvaart – voor de onherstelbare verliezen die ze lijden door de klimaatcrisis, blijkt uit gelekte documenten.

Extreem weer treft al veel ontwikkelingslanden hard en zal naar verwachting verdere rampen veroorzaken. Verlies en schade – de vraag hoe arme landen te helpen die lijden onder de meest extreme effecten van klimaatafbraak, waartegen landen niet kunnen worden beschermd – is een van de meest omstreden problemen in klimaatonderhandelingen.

Enkele van ’s werelds meest kwetsbare landen hebben een document opgesteld, ingezien door de Guardian, voor bespreking deze week op de Algemene Vergadering van de VN. Het laat zien dat arme landen zich voorbereiden op het eisen van een “klimaatgerelateerde en op rechtvaardigheid gebaseerde” wereldwijde belasting, als een manier om betalingen te financieren voor verliezen en schade geleden door ontwikkelingslanden.

De fondsen kunnen worden opgehaald via een wereldwijde koolstofbelasting, een belasting op vliegreizen, een heffing op de zwaar vervuilende en koolstofintensieve bunkerbrandstoffen die door schepen worden gebruikt, het toevoegen van belastingen op de winning van fossiele brandstoffen of een belasting op financiële transacties.

Het discussiestuk noteert de voor- en nadelen van elk van deze, en de opties om financiering te verkrijgen van rijke landen via de ontwikkelingsbanken van de wereld, zoals de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de particuliere sector.

Elke optie om verliezen en schade te financieren zal waarschijnlijk moeilijk zijn voor rijke landen om mee in te stemmen in een tijd van torenhoge kosten voor fossiele brandstoffen, stijgende voedselprijzen en een crisis van de kosten van levensonderhoud over de hele wereld. Hoewel rijke landen het er vorig jaar op de VN-klimaattop Cop26 in Glasgow over eens waren dat er een kader moet zijn voor verlies en schade, is er geen overeenstemming over hoe het kan worden gefinancierd of wie moet bijdragen.

De landen zullen elkaar in november opnieuw ontmoeten voor nieuwe gesprekken genaamd Cop27 in Egypte, waar verlies en letsel naar verwachting opnieuw een belangrijk onderwerp van discussie zullen zijn. Op Cop26 waren de onderhandelingen over het algemeen vol goede moed en was er overeenstemming over de noodzaak om de wereldwijde temperatuurstijgingen te beperken tot 1,5 C boven het pre-industriële niveau. Maar te midden van de geopolitieke omwentelingen sinds de Russische invasie van Oekraïne, zullen de gesprekken van dit jaar waarschijnlijk lastiger zijn.

De schade die arme landen aanrichten, zal naar verwachting toenemen naarmate de wereld verder opwarmt. Een afzonderlijke inzending aan de Verenigde Naties, van Antigua en Barbuda, waarschuwt dat stijgende zee- en luchttemperaturen in het Caribisch gebied binnen enkele jaren een superstorm kunnen veroorzaken die alleen al in de eilandnatie schade van £ 7,9 miljard zou veroorzaken, zes keer het jaarlijkse BBP.

De nieuwe hoogste klimaatfunctionaris van de VN, Simon Stiell, was eerder minister van Milieu voor het Caribische eiland Grenada en is daarom goed thuis in de behoeften en kwetsbaarheden van kleine eilandstaten. Van hem wordt verwacht dat hij stevige discussies leidt over de snel toenemende dreiging van klimaatafbraak.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: