Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Kalifornien uthärdar de värsta dagarna av svår, obeveklig värmebölja

En av de längsta, hetaste värmeböljorna i Kaliforniens historia fortsätter att belägra staten – slår sönder temperaturrekord och anstränger ett redan överbeskattat elnät.

Meteorologer varnar för att tisdagen, den sjätte dagen i rad med farligt höga temperaturer, kan ge det värsta av en het period som redan har slagit några dagliga, månatliga och genom tiderna värmerekord med stora marginaler.

Medan södra Kalifornien nu upplever ett litet temperaturfall, är norra Kaliforniens värmebölja på topp, och många samhällen där kan potentiellt se sin varmaste dag i historien i eftermiddag.

I nordöstra San Francisco Bay Area nådde Fairfield svindlande 47 grader Celsius på måndagen, vilket slog stadens värmerekord genom tiderna. Delstatens huvudstad Sacramento och andra samhällen i Central Valley förväntas nå liknande temperaturer på tisdag, vilket sannolikt slår ännu fler rekord.

Även det typiskt tempererade San Francisco, som ofta är täckt av dimma, är under en varning för överdriven värme från National Weather Service då temperaturen nådde över 30 grader måndag och tisdag.

Vädertjänstemän förväntar sig inte att kalifornier ska få en paus från den heta perioden förrän på torsdag.

Med överdriven värme kommer överdriven belastning på Kaliforniens elnät, som har kämpat under de senaste åren för att hålla jämna steg med efterfrågan eftersom klimatförändringarna ökar svårighetsgraden, längden och frekvensen av värmeböljor.

Guvernör Gavin Newsom (D) har vädjat till invånarna att spara energi, särskilt efter 16:00, genom att kyla ner sina hem tidigt varje dag, stänga persienner och fönster och sedan ställa in termostater på 78 grader eller högre och undvika användningen av stora apparater.

Invånarna kommer att behöva hjälpa till med en ”minskning av energianvändningen som är två eller tre gånger större än vad vi har sett hittills när denna historiska värmebölja fortsätter att intensifieras”, Elliot Mainzer, president och VD för Kaliforniens elnätsoperatör, sa i ett uttalande på måndagen.

Nätoperatören bekräftade senare på tisdagen att det kommer att bli strömavbrott den kvällen för att hantera det alltför stora energibehovet.

Mitt i den kvardröjande hettan har flera skogsbränder brutit ut över det ben torra Kalifornien, som nästan alla är uppslukade av en svår torka. Sedan tisdagen har två personer dött i en 2 400 hektar stor brand i Riverside County, och två andra har dött i en nästan 4 300 hektar stor brand i Siskiyou County.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: