Social Climate Tech News

Thu 29 09 2022
Image

Jorden är hotad, men du skulle knappast veta det

by bernt & torsten

Det som är framträdande är inte väsentligt. Det som är viktigt är inte framträdande. För det mesta är de flesta medier besatta av frågor om bedövande trivialitet. Mycket av världens politiska journalistik är lite mer än domstolsskvaller: vem är inne, vem är ute, vem sa vad till vem. Samtidigt ignoreras frågor av enorm, till och med existentiell betydelse till stor del eller helt.

Med undantag för det totala kärnvapenkriget är alla de viktigaste problemen vi möter miljön. Ingen av våra förhoppningar, drömmar eller planer och förväntningar kan överleva förlusten av en beboelig planet. Och det finns knappast ett jordsystem som nu inte är hotat av kollaps.

Låt oss börja med marken under våra fötter. Jord är en biologisk struktur som skapas av de organismer som bebor den. Strukturen kollapsar när förhållandena blir fientliga mot deras överlevnad, och bördiga marker förvandlas till dammskålar. Den globala takten för markförstöring är skrämmande. Vi litar på jorden för 95 % av vår mat, men vi behandlar den som smuts.

Havets ekosystem är i ännu större problem, hamrade av industrifiske, föroreningar och försurning, när koldioxid löses upp i havsvatten. Skogar, floder, våtmarker, savanner, kryosfären (världens is och snö) – allt pressas mot kanten. Och framför allt, klimatsammanbrott samlas i chockerande, oväntad hastighet, med katastrofer som inträffar vid 1,2 C av uppvärmning som forskarna inte förväntade sig förrän vi nådde 2 eller 3 C.

Alla jordens system är komplexa, så de reagerar inte på förändringar på linjära och stadiga sätt. De absorberar stress upp till en viss punkt och kollapsar sedan plötsligt. Om en går ner kan det utlösa andras kollaps: under tidigare massutrotningar verkar kollapsen ha gått från ett ekosystem och jordsystem till nästa. De förhållanden under vilka vi och majoriteten av livet på jorden utvecklats kan, om vi inte vidtar brådskande och drastiska åtgärder, snart och kanske plötsligt ta slut.

Ändå skulle du knappast veta det. De flesta medier, för det mesta, antingen ignorerar vår miljökris, förringar den eller förnekar den. Orsaken är inte svår att urskilja. De flesta medier ägs av företag eller miljardärer som har ett ekonomiskt intresse av att upprätthålla business as usual. Om regeringar agerade för att förhindra kollapsen av jordens system skulle affärsmodellerna behöva förändras drastiskt, och dessa förändringar skulle missgynna äldre industrier och deras investeringar. För att hålla ägarna, aktieägarna och annonsörerna nöjda – eller, när det gäller offentliga programföretag, för att hålla regeringen borta från ryggen – försummas de viktigaste ämnena.

Vilka är de viktigaste berättelserna för dig?

Share: