Social Climate Tech News

Tue 06 09 2022
Image

Hoe mistcollectoren bomen van water voorzien in Spanje

by bernt & torsten

Terwijl zomerbranden grote bosgebieden in Spanje, Frankrijk en Portugal blijven verwoesten en droogte Europa en Groot-Brittannië teistert, waardoor tienduizenden hectaren het risico lopen op woestijnvorming, zijn sommige wetenschappers bezig met het verzamelen van mist.

Het door de EU gesteunde LIFE Nieblas-project (niebla is Spaans voor mist) gebruikt mistcollectoren op Gran Canaria op de Spaanse Canarische Eilanden en Portugal om landschapsdegradatie en herbebossing te verbeteren.

Mistcollectoren – vellen plastic gaas die in het pad van de wind zijn opgericht – bestaan al, maar zijn nooit effectief gebruikt, zegt Vicenç Carabassa, de hoofdonderzoeker van het project, die werkt voor het Center for Ecological Research and Forestry Applications (Creaf), een openbaar onderzoeksinstituut aan de Autonome Universiteit van Barcelona. Wanneer de wind mist door het net blaast, hopen waterdruppels zich op en vallen in de containers eronder.

De waterdruppels uit de mist condenseren op de glanzende, wasachtige bladeren van de bomen. “Het systeem laat zaailingen bloeien totdat ze volwassen genoeg zijn om zelf water op te vangen,” voegt hij eraan toe. Laurisilva is subtropisch regenwoud bevolkt door groenblijvende soorten, maar niet noodzakelijkerwijs de bekende laurierbomen die in parken en tuinen te vinden zijn.

Om goed te kunnen functioneren, hebben mistcollectoren zowel mist als wind nodig, omstandigheden die voorkomen op de Canarische Eilanden en Portugal, maar minder in de Middellandse Zee, waar bosbranden en woestijnvorming een groeiend probleem zijn.

Naast de Canarische Eilanden, waar Creaf samenwerkt met de lokale overheid op Gran Canaria, het beursgenoteerde bedrijf Gesplan, dat het project leidt, en verschillende andere onderzoeksinstituten en publieke organisaties, zal de technologie worden getest in maritieme gebieden rond Barcelona en El. De gemeente Bruc in het noorden van Catalonië, die in 2015 werd geteisterd door een enorme brand.

Op Gran Canaria is het doel om 215.000 liter mist- en dauwwater per jaar te vangen om 35 hectare (86 hectare) van 20.000 laurierbomen in het Doramas-bos opnieuw te bevolken, een gebied met een hoog risico op woestijnvorming als gevolg van branden. De herplant zal worden uitgevoerd met inheemse soorten die typisch zijn voor laurisilva, waaronder de lichte bessen mirte (Myrica faya), de aardbeiboom (Arbutus unedo) en barbusano (Apollonias barbujana).

Een ander apparaat dat naast de mistcollectoren wordt getest, is de “cocon”, een biologisch afbreekbare, donutvormige container gemaakt van gerecycled karton die het gat omringt waar een zaailing wordt geplant en die 25 liter water bevat. Het biedt water en bescherming aan de plant, althans in het eerste jaar, wat meestal het meest kritisch is.

Een deksel vermindert de verdamping uit de kom en de cocon beschermt de planten tegen kleine herbivoren. De cocon wordt begraven in de grond en aanvankelijk handmatig gevuld met water, vervolgens door regen en, op de Canarische Eilanden en Portugal, met water uit mistcollectoren.

De cocons zijn getest in Spanje, Italië en Griekenland, waar ze werden geplant in verschillende bodems en klimaten, samen met een controlegroep die op de conventionele manier werd geplant. Beide groepen kregen dezelfde hoeveelheid water en er was geen extra irrigatie, waarbij de planten meer dan twee jaar werden gecontroleerd. In vergelijking met conventionele plantsystemen verhoogden cocons de mate van overleving van planten, vooral in droge groeiomstandigheden.

Zaailingen beplant met cocons vertoonden een overlevingspercentage van bijna 60%, vergeleken met 40% voor degenen die met conventionele methoden werden geplant. De reactie van steeneik (Quercus ilex), een inheemse sleutelsoort, was bijzonder positief in termen van overleving en groeisnelheid.

De cocon is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Land Life en wordt wereldwijd gebruikt, maar het Green Link-project, gerund door Creaf en zijn partners als onderdeel van het Life Nieblas-project, is gericht op een plantage met biologische amandelen in Almería, evenals herplantprogramma’s in Valencia, Alicante, Catalonië, Italië en Griekenland.

Met extreem weer dat waarschijnlijk tot meer branden zal leiden, wordt gehoopt dat deze technologieën het decennialange proces van herbebossing zullen versnellen.

Share: