Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Haatdragende tweets vermenigvuldigen zich in extreme temperaturen, blijkt uit Amerikaanse analyse

Haatdragende tweets vermenigvuldigen zich in extreme temperaturen, Amerikaanse analyse
toont aan Onderzoekers registreerden stijgingen tot 22% in racistische en vrouwonvriendelijke tweets toen de temperaturen boven de 42C stegen

Onderzoekers registreerden stijgingen tot 22% in racistische, vrouwonvriendelijke en homofobe tweets wanneer de temperaturen boven 42C stegen, en stijgingen tot 12% wanneer kwik onder -3C daalde, volgens een studie van The Lancet Planetary Health.

Het onderzoek gebruikte machine learning-algoritmen om ongeveer 75 miljoen haattweets met Engelse zin te identificeren – ongeveer 2% van de steekproef – in 773 Amerikaanse steden tussen 2014 en 2020.

Deze volumes van haatzaaiende uitlatingen werden vervolgens geregistreerd en statistisch geëvalueerd tegen variaties in lokale temperaturen door het PIK-team.

Ze ontdekten dat het laagste aantal beledigende berichten plaatsvond wanneer de temperaturen tussen 15-18C lagen, maar toen thermometers onder 12C daalden of boven 21C stegen, begonnen haattweets toe te nemen – het meest dramatisch in extreme klimatologische omstandigheden.

De krant zegt dat verhitte tweets oplaaiden in alle klimaatzones, ongeacht inkomen en politieke of religieuze opvattingen.

Het Big Tech-bedrijfsmodel pusht platforms om polariserende inhoud te promoten, en zolang zeer grote online platforms worden aangemoedigd om virale inhoud te maken door polariserende berichten te verspreiden, lopen we het risico dat meer haatspraak zich sneller verspreidt en onze geestelijke gezondheid in gevaar brengt.

In juni werd Facebook bekritiseerd voor het niet aanpakken van haatzaaiende uitlatingen in sommige andere talen toen een onderzoeker zijn systeem testte door met haat gevulde nepadvertenties in te dienen, die Facebook goedkeurde voor publicatie ondanks het aanzetten tot de moord op mensen die tot verschillende etnische groepen behoren.

Enquêtes tonen aan dat vier op de tien Amerikanen online een vorm van intimidatie hebben ervaren, die ziekten kan veroorzaken, variërend van angst en depressie tot zelfbeschadiging.

Bijna driekwart van de vrouwen wereldwijd zei dat ze waren blootgesteld aan online geweld in een VN-onderzoek, terwijl een op de vier zwarte Amerikanen heeft gemeld dat ze online racistisch worden lastiggevallen.

Twitter werd gekozen voor het PIK-onderzoek omdat het door een op de vijf Amerikanen wordt gebruikt en veel van zijn tweets zijn geolokaliseerd. Maximumtemperaturen worden meestal ook geregistreerd tussen de middag en het einde van de middag, een populaire tijd om te tweeten.

De studie gebruikte een VN-definitie van haatzaaien als “elke vorm van communicatie in spraak, schrijven of gedrag, die denigrerende of discriminerende taal aanvalt of gebruikt met betrekking tot een persoon of een groep vanwege … hun religie, etniciteit, nationaliteit, ras, kleur, afkomst, geslacht of andere identiteitsfactoren”.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: