Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Fyra dagars vecka skulle kunna lindra levnadskostnadskrisen, hävdar tankesmedjan

En fyradagarsvecka utan lönebortfall skulle spara föräldrar tusentals pund per år i barnomsorg och pendlingskostnader, enligt en tankesmedja som föreslår att policyn kan hjälpa till att lindra levnadskostnadskrisen.

Någon med ett barn under två skulle spara på barnomsorg och från att pendla i genomsnitt över ett år om de inte behövde resa till jobbet en dag i veckan, räknade vänstertanksmedjan Autonomy ut.

Kampanjer och ekonomer som föredrar en fyradagarsvecka har fokuserat på fördelarna för arbetarna i form av ökad fritid och potentiella produktivitetsförbättringar som gör att företag kan utföra samma mängd arbete på kortare tid.

Autonomy sa att politiken också skulle hjälpa arbetare som kämpar med de ökade levnadskostnaderna, med Storbritannien mitt i en period av hög inflation, särskilt av energiräkningar.

Beräkningen av pendlingskostnaden baseras på en genomsnittlig årsräkning, hämtad från en undersökning 2019 av 2 000 heltids-, deltids- och egenföretagare över hela Storbritannien. Den genomsnittliga årliga uppskattningen av barnomsorgskostnaden för en familj med ett barn, enligt uppgifter för 2021 från Trades Union Congress – även om arbetande föräldrar spenderar betydligt mer i många delar av landet.

Analysen kommer efter att en banbrytande brittisk pilot på en fyradagarsvecka passerat halvvägs; 73 företag som sysselsätter cirka 3 300 arbetare har anmält sig till det sex månader långa försöket, som började i juni och kommer att avslutas i november.

Försöket drivs av kampanjen 4 Day Week, som stöds direkt av Autonomy. Rättegången anses vara den största planen i sitt slag i världen.

Sedan försöket startade har den första lokala myndigheten i Storbritannien åtagit sig att testa en fyradagarsvecka. Skrivbordsbaserad personal vid distriktsrådet i South Cambridgeshire kommer att börja det nya mönstret i januari, med eventuella ytterligare försök som involverar sophämtare.

Joe Ryle, 4 Day Week-kampanjens chef, sa att det anekdotiska svaret hittills varit överväldigande positivt och att förändringen kan hjälpa till att lindra levnadskostnadskrisen.

Varje utvärdering av potentiella ekonomiska fördelar med en fyradagarsvecka skulle också behöva vägas mot utgifter för fritidsaktiviteter på den extra lediga dagen, såväl som kostnader som uppvärmningsräkningar om arbetare och barn stannar hemma. Akademiker hoppas kunna analysera försöket för att förstå de positiva och negativa effekterna av att arbeta en dag mindre.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: