Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Europa offrar sina gamla skogar för avverkning

När E.U. började subventionera vedeldning för över ett decennium sedan, det sågs som ett snabbt uppsving för förnybart bränsle. Flis och pellets marknadsfördes som ett sätt att förvandla sågspånsavfall till grön kraft. Men dessa subventioner har gett upphov till en blomstrande marknad: trä är nu Europas största förnybara energikälla. EU. förbrukar nu mycket mer träpellets än någon annan region.

När efterfrågan stiger mitt i en rysk energikris skördas hela träd för kraft. Medan europeiska nationer kan räkna med vedkraft mot sina mål för ren energi, är E.U. en vetenskaplig forskningsbyrå sa förra året att eldning av ved släppte ut mer koldioxid än vad som skulle ha släppts ut om den energin kommit från fossila bränslen.

Europaparlamentet kommer nästa vecka att rösta om ett lagförslag som skulle eliminera de flesta subventioner och förbjuda länder att bränna hela träd för att nå sina mål för ren energi. Men med leveranser av rysk olja och gas i fara, pressar vissa europeiska regeringar hårt för att behålla subventionerna på plats.

En spretig industri: E.U. Officiell forskning kunde inte identifiera källan till 120 miljoner ton trä som användes över hela kontinenten förra året.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: