Social Climate Tech News

Wed 07 2022
Image

Europa offert zijn oude bossen op voor houtkap

by bernt & torsten

Toen de EU meer dan tien jaar geleden begon met het subsidiƫren van houtverbranding, werd dit gezien als een snelle impuls voor hernieuwbare brandstof. Houtsnippers en pellets werden op de markt gebracht als een manier om zaagselafval om te zetten in groene stroom. Maar deze subsidies hebben geleid tot een bloeiende markt: hout is nu de grootste hernieuwbare energiebron van Europa. EU. verbruikt nu veel meer houtpellets dan welke andere regio dan ook.

Wanneer de vraag stijgt in het midden van een Russische energiecrisis, worden hele bomen geoogst voor stroom. Terwijl Europese landen kunnen rekenen op houtkracht voor hun doelen voor schone energie, is de EU een wetenschappelijk onderzoeksbureau dat vorig jaar zei dat het verbranden van hout meer koolstofdioxide uitstootte dan zou zijn uitgestoten als die energie afkomstig was van fossiele brandstoffen.

Het Europees Parlement zal volgende week stemmen over een wetsvoorstel dat de meeste subsidies zou afschaffen en landen zou verbieden hele bomen te verbranden om hun doelen voor schone energie te bereiken. Maar nu de leveringen van Russische olie en gas in gevaar zijn, dringen sommige Europese regeringen er hard op aan om de subsidies in stand te houden.

Een uitgestrekte industrie: E.U. Officieel onderzoek kon de bron van 120 miljoen ton hout die vorig jaar over het hele continent werd gebruikt, niet identificeren.

Share:

Leave A Comment