Social Climate Tech News

Thu 22 2022
Image

Ett litet antal stora företag dominerar den globala livsmedelskedjan

by bernt & torsten

Ett litet antal stora företags dominans över den globala livsmedelskedjan ökar, med hjälp av den ökande användningen av “big data” och artificiell intelligens, har ny forskning funnit.

Endast två företag kontrollerar 40 % av den globala kommersiella frömarknaden, jämfört med 10 företag som kontrollerar samma marknad för 25 år sedan, enligt ETC Group, en organisation för ekorättvisa.

Handeln med jordbruksråvaror är på liknande sätt koncentrerad, med 10 råvaruhandlare 2020 som dominerar en marknad värd en halv biljon dollar.

Livsmedelspriserna har stigit kraftigt de senaste månaderna efter störningarna som orsakats av kriget i Ukraina och de fortsatta effekterna av Covid-pandemin, vilket har skickat vinsterna för viktiga råvaruhandlare och spannmålsproducenter i höjden.

Enligt ETC Groups senaste rapport på 141 sidor som publicerades på torsdagen kommer även kinesiska företag i förgrunden. Det kinesiska statligt ägda företaget Cofco är nu världens näst största handlare av jordbruksråvaror, efter endast Cargill i USA, med en försäljning 2020 på drygt 100 miljarder USD (89 miljarder pund), jämfört med 134 miljarder USD för Cargill.

Den näst största handlaren, Archer-Daniels-Midland, hade en försäljning på 64 miljarder dollar 2020, enligt de senaste uppgifterna som rapporten är baserad på.

Syngenta, frö-, bekämpningsmedels- och bioteknikföretaget, är nu majoritetsägt av den kinesiska regeringen genom Sinochem och ChemChina. Gruppen kontrollerade ungefär en fjärdedel av den globala marknaden för jordbrukskemikalier 2020, med 15 miljarder dollar i försäljning, mycket större än sina närmaste konkurrenter Bayer och BASF.

Två av de andra topp 10 agrokemiska företagen är kinesiska, liksom det sjunde stora konstgödselföretaget Sinofert.

ETC pekade också på ett ökat intresse från Mellanöstern. Rapporten fann: År 2020 signalerar försäljningen av 45 % av ett av världens största råvaruföretag till ett statligt ägt holdingbolag i de oljerika Förenade Arabemiraten att kontantrika länder positionerar sig för att klimatsäkra livsmedelssäkerhet via offshore livsmedelsproduktion med liten hänsyn till hållbarhet eller föreställningen om regional matsjälvtillit.

Ökad digitalisering arbetade också för att konsolidera den makten ytterligare genom att göra det möjligt för företag att undvika transparens, automatisera transaktioner och påverka konsumenternas efterfrågan. Jordbruksarbetare riskerade att kastas från marken när robotteknik började användas i många länder.

Det pågår en omfattande digital omstrukturering av det kommersiella livsmedelssystemet, inklusive AI, robotar, drönare och blockkedjor. Bekymmer inkluderar att manipulera kunder, ta beslutsfattande från bönder, ersätta och algoritmiskt kontrollera arbetare i livsmedelskedjan och klimatkostnaderna för dataanvändning.

Livsmedelsföretag hävdar att användning av sådan teknik ger mycket större effektivitet, vilket gör det möjligt för dem att använda mindre värdefulla resurser som vatten, gödningsmedel och bekämpningsmedel och effektivisera verksamheten för att minska konsumentkostnaderna.

Share:

Leave A Comment