Press "Enter" to skip to content

Et lille antal store virksomheder dominerer den globale fødekæde

Dominansen af et lille antal store virksomheder over den globale fødekæde er stigende, hjulpet af den stigende brug af “big data” og kunstig intelligens, har ny forskning fundet.

Kun to virksomheder kontrollerer 40% af det globale kommercielle frømarked sammenlignet med 10 virksomheder, der kontrollerer det samme marked for 25 år siden, ifølge ETC Group, en øko-retfærdighedsorganisation.

Handel med landbrugsråvarer er ligeledes koncentreret, idet 10 råvarehandlere i 2020 dominerede et marked til en værdi af en halv billion dollars.

Fødevarepriserne er steget kraftigt i de seneste måneder efter forstyrrelserne forårsaget af krigen i Ukraine og den fortsatte virkning af Covid-pandemien, som har sendt overskuddet hos vigtige råvarehandlere og kornproducenter i vejret.

Ifølge ETC Groups seneste 141 sider lange rapport, der blev offentliggjort torsdag, kommer kinesiske virksomheder også i forgrunden. Det kinesiske statsejede selskab Cofco er nu verdens næststørste forhandler af landbrugsråvarer, kun overgået af Cargill i USA, med en omsætning i 2020 på godt 100 mia. dollar (89 mia. kr.) mod 134 mia. dollar for Cargill.

Den næststørste detailhandler, Archer-Daniels-Midland, havde et salg på 64 milliarder dollars i 2020, ifølge de seneste data, som rapporten er baseret på.

Syngenta, frø-, pesticid- og biotekselskabet, er nu majoritetsejet af den kinesiske regering gennem Sinochem og ChemChina. Koncernen kontrollerede omkring en fjerdedel af det globale marked for agrokemikalier i 2020 med en omsætning på 15 milliarder dollars, meget større end de nærmeste konkurrenter Bayer og BASF.

To af de andre top 10 agrokemiske virksomheder er kinesiske, ligesom den syvende store gødningsvirksomhed Sinofert.

ETC pegede også på en øget interesse fra Mellemøsten. I 2020 signalerede salget af 45% af en af verdens største råvarevirksomheder til et statsejet holdingselskab i det olierige UAE, at pengerige lande positionerer sig til klimasikret fødevaresikkerhed via offshore fødevareproduktion med ringe hensyntagen til bæredygtighed eller forestillingen om regional fødevareselvhjulpenhed.

Øget digitalisering arbejdede også for at konsolidere denne magt yderligere ved at gøre det muligt for virksomheder at undgå gennemsigtighed, automatisere transaktioner og påvirke forbrugernes efterspørgsel. Landbrugsarbejdere var i fare for at blive kastet fra jorden, da robotik begyndte at blive brugt i mange lande.

Der er en større digital omstrukturering af det kommercielle fødevaresystem i gang, herunder AI, robotter, droner og blockchain. Bekymringer omfatter manipulation af kunder, beslutningstagning fra landmænd, udskiftning og algoritmisk kontrol af arbejdstagere i fødevareforsyningskæden og klimaomkostningerne ved databrug.

Fødevarevirksomheder hævder, at brug af sådanne teknologier giver meget større effektivitet, så de kan bruge mindre værdifulde ressourcer som vand, gødning og pesticider og strømline driften for at reducere forbrugeromkostningerne.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: