Social Climate Tech News

Wed 28 2022
Image

Det finns ett sätt att stoppa familjer som fryser i vinter – titta bara på Belgien

by bernt & torsten

Europa står inför en levnadskostnadskris på flera fronter – och har varit det under en tid. För ett år sedan visade forskning att hushållen redan kände sig i kläm när kostnaderna för vardagliga saker stadigt klättrade jämsides med deras energiräkningar, och de fattigaste hushållen drabbades oproportionerligt mycket.

Vi väntar fortfarande på en långsiktig, hållbar lösning för att ta itu med denna fattigdomspremie – den extra kostnaden för att vara fattig. Miljontals av de fattigaste hushållen har förlorat bränslefattigdom, vilket innebär att de offrar mer än 10 % av sin inkomst till energikostnader. I en grym ironi är det fyra gånger så stor sannolikhet att de som har universell kredit använder en förskottsmätare för att betala för energi – bland de dyraste sätten att betala för bränsle.

De kombinerade ansträngningarna för att tackla denna förvärrade kris sedan februari har varit dåliga mål. Det är därför de europeiska regeringarna gör klokt i att söka inspiration från sina grannar.

I Belgien har det funnits en social tariff på energimarknaden sedan 2002, vilket innebär att berättigade hushåll – vanligtvis de med låga inkomster och/eller erhåller statliga förmåner – är skyddade från prisfluktuationer på energimarknaden och åtnjuter några av de lägsta priserna på gas och el i Europa.

Liksom de flesta andra europeiska marknader är priset på en kilowattimme (kWh – den gemensamma faktureringsenheten för energi) till stor del beroende av internationella marknadspriser. Men den sociala taxan är centralt skyddad av den belgiska regeringen. Under pandemin, och när de stigande grossistkostnaderna för gas började påverka priset på räkningar överallt, ökade Belgiens ledare antalet personer som fick den sociala taxan. Omkring 925 000 hushåll (nästan en av fem, eller cirka 2 miljoner människor) drar nu nytta av detta skydd – mer än dubbelt så många år 2020.

I september 2021 betalade dessa hushåll 67 % mindre för gas än genomsnittet och 29 % mindre för sin el. Pensionärer, familjer med ensamstående föräldrar som har ekonomiska svårigheter och alla med en bruttoårsinkomst på 20 000 euro eller mindre är alla berättigade, och förmånstagare förra året fick sina räkningar sänkta med minst 720 euro. Många fler såg sina räkningar sänkas ytterligare på grund av ytterligare regionala åtgärder.

Kommissionen fastställer den sociala tariffrabatten var tredje månad för reglering av el och gas. Den är satt under den lägsta kommersiella taxan som erbjuds av energileverantörer. Men ett ytterligare pristak för tariffen sätts där elpriset skulle vara mer än 10 % högre än tariffen för föregående period, eller 15 % för gas. Ytterligare ett tak införs om tariffen är 20 % högre än genomsnittet för det senaste året eller 25 % för gas.

Avgörande är att alla berättigade hushåll betalar lika mycket, oavsett energileverantör eller nätförvaltare, och det beviljas automatiskt med hjälp av administrativa uppgifter som finns hos regeringen. Endast ett litet antal hushåll behöver aktivt ansöka om det.

För dem som förlorar rätten till tariffen erbjuder tillsynsmyndigheten dem att välja mellan sitt gamla energikontrakt eller den billigaste kommersiella affären med fast eller rörligt pris. Leverantörer är skyldiga att ge en uppsägningstid för när detta händer för att människor ska kunna planera för det. Om kunden inte väljer i tid, är de standard på den billigaste affären.

Belgiens Centres Publics D’Action Sociale (offentliga sociala tjänster, CPAS) är tillgängliga och finansierade för att hjälpa konsumenter som kämpar med räkningar även om de inte kvalificerar sig för den sociala taxan. Den sociala tarifffinansieringen prioriterar inte energieffektiviseringsåtgärder i landet, och åtgärder för att förbättra isoleringen av bostäder anses vara en viktig del av kampen mot energifattigdom.

Även med denna progressiva politik samlades fortfarande tusentals i Bryssel för att protestera mot veckans stigande priser. Gas- och elpriserna stiger över hela Europa och utanför, vilket påverkar alla våra räkningar. Detta kommer att påverka majoriteten av människor. Men en social taxa lättar på trycket på de mest ekonomiskt utsatta.

Liksom i Belgien behöver andra europeiska länder omgående riktade åtgärder för att stävja det alltför höga priset på räkningar för låginkomsthushåll. Dessa hushåll befinner sig i den skarpa änden av levnadskostnadskrisen och behöver ytterligare, förbättrat skydd utöver de som för närvarande finns på plats för att undvika fattigdom och fattigdom.

Hittills har direkt statlig hjälp för att lätta på det ekonomiska trycket på hushållen fördelats jämnt mellan rika och fattiga. Pengar för att hantera levnadskostnadskrisen har delats med hushåll som inte hamnar i närheten av bränslefattigdom. “Energiprisgarantin” fryser som vissa europeiska regeringar planerar att införa för kostnaden för den genomsnittliga energiräkningen kommer att minska vinterräkningarna för alla – både rika och utblottade – räkningarna kommer fortfarande att vara dubbelt så höga som förra året. Bränslefattigdomen kommer fortfarande att öka dramatiskt.

Men vi behöver bara se till Belgien för att se att ett alternativ är mycket möjligt, ett som riktar sig till stöd och prisskydd till dem som löper störst risk att drabbas av fattigdom, till dem som har kalla hem under vintermånaderna. En social tariff för alla leverantörer, införd utöver energipristaket, skulle göra detta. Först då kommer vi att garantera varma och bekväma hem för alla i Storbritannien i vinter och eliminera lidande som kan undvikas.

Share:

Leave A Comment