Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Het opnieuw bevochtigen van gedroogde wetlands kan 100 miljard ton koolstofemissies stoppen

Door uitgedroogde wetlands te herstellen, zou tegen het einde van de eeuw meer dan 100 miljard ton kooldioxide-uitstoot kunnen worden vermeden, ongeveer een tiende van alle verwachte menselijke emissies in dezelfde periode.

De hoeveelheid broeikasgassen die door wetlands wordt uitgestoten, is afhankelijk van de hoeveelheid water daarin. Wanneer de waterrijke bodem bedekt is met water, komen er grote hoeveelheden methaan vrij. Wanneer ze droog zijn, geven wetlands minder methaan af, maar de dode planten en andere organismen ontbinden, waarbij koolstofdioxide en krachtig lachgas vrijkomen.

Onderzoekers van de Southern University of Science and Technology in China berekenden het exacte waterniveau waarbij wetlands de minste netto-uitstoot produceren.

De onderzoekers beschouwden 3704 records van waterstanden en emissies van wetlands wereldwijd, waaronder veenmoerassen in Groot-Brittannië en Indonesië, moerassen in China en overstromingsgebieden in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Ze ontdekten dat de hoeveelheid koolstof die in wetlands werd opgeslagen, bijna al het methaan compenseerde dat werd uitgestoten wanneer het waterniveau een paar centimeter onder de grond lag. In tropische wetlands was de uitstoot het laagst, met iets hogere waterstanden.

De onderzoekers schatten dat het herstellen van de meer dan 4 miljoen vierkante kilometer verwoeste wetlands tot een ideaal waterniveau tegen het einde van de eeuw tussen de 100 en 400 gigaton koolstofequivalente emissies zou vermijden – een grotere vermindering dan zou worden bereikt met alle bosherstelprojecten waaraan landen over de hele wereld zich hebben gecommitteerd.

Het voorkomen van de aantasting van intacte wetlands zou tegen het einde van de eeuw nog eens 150 tot 650 miljard ton uitstoot voorkomen. Regio's met het grootste potentieel voor emissiereducties zijn Siberië, Canada, Congo, Brazilië en Indonesië.

Veengebieden alleen al slaan meer koolstof op dan alle bossen van de wereld.

Landbouw en stedelijke ontwikkeling zijn verantwoordelijk voor de drainage van de meeste wetlands. Langdurige droogte kan ook wetlands uitdrogen.

Herstel van wetlands concurreert met andere manieren om deze gronden te gebruiken, maar effectief herstel vindt plaats. Een Europees project onderzoekt methoden om wetlands te herstellen zonder de landbouw te verdringen door voedsel te verbouwen op veengebieden. China heeft een nieuwe wet om tegen 2025 meer dan de helft van zijn wetlands te beschermen. In de VS helpen bevers ook water af te dammen en wetlands opnieuw nat te maken.

Tijdschriftreferentie: Nature Geoscience, DOI: 10.1038/s41561-022-00989-0

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: