Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Danmark erbjuder ”förlust och skada”-finansiering till fattigare länder för klimatnedbrytning

Ungdomsgrupper i Afrika förbereder sig för att inleda en rad klimatdemonstrationer på fredag för att belysa problemet med ”förluster och skador” på fattiga länder som drabbats av klimatsammanbrott, eftersom bara ett rikt land hittills har ökat med finansiering för problemet.

Åtgärder kommer att äga rum på fredag i Ghana, Elfenbenskusten, Senegal, Togo och Demokratiska republiken Kongo, med mer att följa i några andra afrikanska länder under helgen.

Danmark blev den första centralregeringen i ett utvecklat land som föreslog finansiering till ”förlust och skada” – vilket syftar på de härjningar av klimatrelaterade katastrofer som är så extrema att inget skydd mot dem är möjligt.

Vid FN:s generalförsamling, för vilken världsledare sammanträder i New York denna vecka, meddelade den danska regeringen för filantroper och fattiga länder att den skulle ge 100 miljoner DKK (12 miljoner pund) specifikt för förlust och skada.

Skottland har också erbjudit medel för förlust och skada, och lovade 2 miljoner pund vid FN:s klimattoppmöte Cop26 i Glasgow i november förra året, och regeringen i den belgiska regionen Vallonien lovade 1 miljon euro (0,9 miljoner pund) till administration. Danmark är den första centrala eller federala regeringen att göra ett dedikerat löfte.

Summorna är små jämfört med de tiotals eller hundratals miljarder dollar i förluster som länder förväntas drabbas av, men symboliken är viktig. Vid Cop26 enades regeringarna om att skapa ett ramverk för att hantera förluster och skador, men det fanns ingen överenskommelse om en finansieringsmekanism.

Det finns fortfarande frågetecken över hur dansk finansiell verksamhet skulle fungera, och vissa kampanjledare och experter är oroade över att en del av den verkar öronmärkt för försäkringssystem snarare än att representera direkt stöd.

Inga andra utvecklade länder har angett att de sannolikt kommer att följa den danska ledningen. G7-regeringar kan vara mer benägna att tillhandahålla finansiering till initiativet ”global shield” som stöds av Tyskland, som president för G7 i år.

Den globala skölden är avsedd att tillhandahålla medel för fattiga länder att få motståndskraft mot skadorna av extremt väder, till exempel genom att tillhandahålla den finansiering som behövs för att utvecklingsländer ska kunna uppfylla sina ”beredskapsplaner”, och kan också innebära ett system för försäkring mot klimatet. -relaterade katastrofer.

De lösa definitionerna av den globala skölden innebär att framtida finansiering relaterade till initiativet också kan märkas som ”förlust och skada”-finansiering, noterade Cecilio.

Även om inga andra länder kliver upp i FN:s generalförsamling kommer de att möta ökande press i alla klimatforum för att ta itu med förluster och skador. Ungdomsprotesterna som är planerade till denna fredag, när världens ledare flyger hem från New York, är upptakten till en ihållande press på frågan.

Utvecklingsländerna var missnöjda med den ringa uppmärksamhet som ägnades åt förlust och skada vid Cop26, med fokus på rika länders löften om att minska utsläppen av växthusgaser.

De ser sin nästa stora chans på FN:s klimatkonferens Cop27 i november i Egypten. Cop27 måste agera beslutsamt mot förlust och skada för att förstärka det kollektiva åtagandet att inte lämna någon bakom sig.

Översvämningarna i Pakistan som ett exempel på förluster och skador som rika länder måste ta itu med. På en enda dag översvämmades en tredjedel av Pakistan och fler människor än hela Kanadas befolkning drabbades. När man utplånar ett helt jordbruksområde sätter man tillbaka redan utsatta människor med decennier.

Med ett öga på Cop27-diskussionerna har en grupp ö-regeringar bildat ett nytt initiativ, kallat Rising Nations, som lanserades vid UNGA på onsdagen för att förbereda sig på det värsta. Tuvalu, Kiribati och Marshallöarna efterlyste ”en global uppgörelse som garanterar deras nationalstater en permanent existens bortom den beboeliga livstiden för deras atoller”.

På Cop27 kommer länder att uppmanas att överväga nya globala skatter som finansieringsförlust och skadebetalningar. António Guterres, FN:s generalsekreterare, kallade FN:s generalförsamling för en oväntad skatt på olje- och gasbolag för att tillhandahålla de nödvändiga kontanterna. Ett läckt diskussionsunderlag, sett av Guardian, utarbetat av utvecklingsländer, lyfte också möjligheten av en global skatt på koldioxidutsläpp eller flygresor för att tillhandahålla de medel som behövs.

Ett alternativ är att befintliga utvecklingsinstitutioner som Världsbanken och Internationella valutafonden samlar in pengar från givarnationer.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: