Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Dagelijkse "ademhalingsoefening" kan net zo goed werken als medicijnen om hoge bloeddruk te verlagen

Het is bekend dat gewichtheffen onze biceps en quads kan versterken. Nu is er steeds meer bewijs dat het ook gunstig is om de spieren die we gebruiken om te ademen te versterken. Nieuw onderzoek toont aan dat een dagelijkse dosis spiertraining voor het middenrif en andere ademhalingsspieren helpt de gezondheid van het hart te bevorderen en hoge bloeddruk te verlagen.

Om te testen wat er gebeurt als deze spieren een goede training krijgen, rekruteerden hij en zijn collega’s gezonde vrijwilligers in de leeftijd van 18 tot 82 jaar om een dagelijkse techniek van vijf minuten te proberen met behulp van een weerstandsademhalingsoefening genaamd PowerBreathe. De handheld machine – een van de vele op de markt – ziet eruit als een inhalator. Wanneer mensen het inademen, biedt het apparaat weerstand, waardoor het moeilijker wordt om in te ademen.

Onderzoekers ontdekten dat het doen van 30 ademhalingen per dag gedurende zes weken de systolische bloeddruk verlaagt met ongeveer 9 millimeter kwik. En deze reducties gaan over wat kan worden verwacht met conventionele aërobe oefeningen – zoals wandelen, hardlopen of fietsen.

Een normale bloeddrukmeting is minder dan ongeveer 120/80 mmHg, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. Tegenwoordig diagnosticeren sommige beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg patiënten met hoge bloeddruk als hun gemiddelde meting consequent 130/80 mmHg of hoger is, merkt de CDC op.

Het effect van een aanhoudende daling van de systolische bloeddruk met 9 mmHg (het eerste cijfer in de verhouding) is significant.

Onderzoek heeft aangetoond dat veel voorkomende bloeddrukmedicijnen leiden tot een vermindering van ongeveer 9 mmHg. De reducties zijn hoger wanneer mensen meerdere medicijnen combineren, maar een vermindering van 10 mmHg correleert met een vermindering van 35% van het risico op een beroerte en een vermindering van 25% van het risico op hartaandoeningen.

Oefening helpt ook hoge bloeddruk te voorkomen

Het belooft de mogelijkheden om krachttraining voor de ademhalingsspieren te integreren in de preventieve zorg. Het kan gunstig zijn voor mensen die geen traditionele aërobe oefening kunnen doen, zegt hij, en de eenvoud is ook aantrekkelijk, omdat mensen het apparaat gemakkelijk thuis kunnen gebruiken.

Je lichaam heeft een ingebouwde stressverlichter: adem gewoon

Dus hoe verlaagt ademhalingsoefening precies de bloeddruk? Craighead wijst op de rol van endotheelcellen, die onze bloedvaten bekleden en de productie van stikstofmonoxide bevorderen – een belangrijke verbinding die het hart beschermt.

Stikstofmonoxide helpt onze bloedvaten te verwijden, bevordert een goede doorbloeding en voorkomt de opbouw van plaque in de slagaders. Onderzoekers ontdekten dat zes weken IMST [inspiratorisk muskelstyrketräning] de endotheelfunctie met ongeveer 45% zal verhogen.

Goed voor alle leeftijden en kan het uithoudingsvermogen van atleten helpen

Het is al lang bekend dat diepe diafragmatische ademhaling – vaak gebruikt tijdens meditatie of mindfulness – ook kan helpen de bloeddruk te verlagen.

Spiertraining met het PowerBreathe-apparaat werkt op een vergelijkbare manier, waarbij de ademhalingsspieren worden ingeschakeld en de productie van stikstofmonoxide wordt bevorderd.

De nieuwe studie bouwt voort op de vorige studie en draagt bij aan het bewijs dat IMST – wat in wezen krachttraining is voor de ademhalingsspieren – gunstig is voor volwassenen van alle leeftijden.

Er kunnen ook voordelen zijn voor elitewielrenners, hardlopers en andere duursporters, zegt hij, verwijzend naar gegevens dat zes weken IMST de tolerantie voor aërobe oefening met 12% verhoogde bij volwassenen van middelbare leeftijd en oudere volwassenen.

Onderzoekers vermoeden dat IMST bestaande uit slechts 30 ademhalingen per dag zeer nuttig zou zijn bij duurtrainingsevenementen. Het is een techniek die sporters kunnen toevoegen aan hun trainingsschema’s.

De techniek is niet bedoeld om lichaamsbeweging te vervangen, of om medicatie te vervangen voor mensen van wie de bloeddruk zo hoog is dat ze een hoog risico lopen op een hartaanval of beroerte. Het zou een goede additieve interventie zijn voor mensen die al andere gezonde levensstijlpraktijken gebruiken.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: