Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Att bränna världens fossila bränslereserver kan släppa ut 3,5 ton växthusgaser

Att bränna världens beprövade reserver av fossila bränslen skulle släppa ut mer planetvärmeutsläpp som har skett sedan den industriella revolutionen, vilket lätt spränger den återstående kolbudgeten innan samhällen utsätts för katastrofal global uppvärmning, har en ny analys funnit.

Enorma 3,5 ton ton växthusgasutsläpp kommer att släppas ut om regeringar tillåter att identifierade reserver av kol, olja och gas utvinns och används, enligt vad som har beskrivits som den första offentliga databasen för produktion av fossila bränslen.

Databasen, som täcker cirka tre fjärdedelar av den globala energiproduktionen, avslöjar att USA och Ryssland var och en har tillräckligt med fossila bränslereserver för att på egen hand äta upp världens återstående koldioxidbudget innan planeten tippas till 1,5C (2,7F) eller mer av uppvärmning jämfört med den förindustriella eran.

Bland alla länder finns det tillräckligt med fossilt bränsle för att spränga denna återstående budget sju gånger om, vilket driver människor och ekosystem till katastrofala värmeböljor, översvämningar, torka och andra effekter som aldrig tidigare skådats i mänsklighetens historia. Regeringar har gått med på att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5C men har i stort sett avböjt att aktivt stoppa nya leasingavtal eller utvinning av fossila bränslen.

För att världen ska ha en jämn chans att undvika 1,5 C eller mer av global uppvärmning, har forskare uppskattat att världen bara kan släppa ut 400 till 500 miljarder mer ton växthusgaser. Detta skulle innebära att drastiskt minska utsläppen med ungefär hälften av detta decennium innan de nollställs helt i mitten av århundradet.

Men bara USA har potential att släppa ut 577 miljarder ton utsläpp, det mesta från kol, genom sina kända fossila bränslereserver. Medan Joe Biden har presiderat över USA:s första klimatlagstiftning någonsin och lovat att ta itu med vad han har kallat ett ”existentiellt hot mot mänskligheten”, har hans administration fortsatt att dela ut hyreskontrakt för olje- och gasborrning, inklusive i stora delar av viken i Mexiko, platsen för BP:s Deepwater Horizon oljeutsläppskatastrof.

Av dessa reserver kommer 27 miljarder ton utsläpp att frigöras från godkända amerikanska projekt som redan är under utveckling, som inkluderar 33,2 miljarder fat olja, enligt databasen.

Ryssland har under tiden tillräckligt med identifierade fossila bränslen för att släppa lös 490 miljarder ton växthusgaser och utvecklar för närvarande projekt som kommer att släppa ut 11 miljarder ton. Kina, Indien och Australien har också alla tillräckligt med fossila bränslereserver för att driva världen till randen av klimatnedbrytning.

Medan länder i Paris klimatavtal 2015 enades om att stävja den globala uppvärmningen, gav tre decennier av internationella samtal inget åtagande att faktiskt minska den primära orsaken till klimatnödsituationen – förbränning av fossila bränslen. Vid FN-samtal förra året i Glasgow gav diplomater bråk med ett löfte om att ”fasa ner”, men inte avveckla, användningen av kol.

”Länder gillar att prata om utsläpp, de vill inte prata om fossila bränslen,” sa Campanale. ”Utsläppen kommer från användningen av fossila bränslen och man kan inte göra något åt ​​utsläppen förrän man faktiskt har kommit fram till vad man ska göra med fossila bränslen.

”När vi är i en situation där du har två, tre, fyra gånger mer fossila bränslen under utveckling för den återstående koldioxidbudgeten, då säger det dig att politiken är mer än något osynkroniserad. Det är i grunden ur synk.”

Många stora företag driver framåt under antagandet om utökad användning av fossila bränslen, trots statliga åtaganden. I maj avslöjade Guardian att det finns nästan 200 ”kolbomb”-projekt i tåg runt om i världen, styrda av företag som Exxon, BP och Shell, som var och en skulle resultera i minst en miljard ton koldioxidutsläpp under deras livstid. Även private equity-företag fortsätter att skjuta in miljarder dollar i sektorn.

Rysslands invasion av Ukraina har förvärrat denna situation genom att pressa upp priserna på olja och gas och få europeiska ledare att försöka utöka gasimporten från hela världen. Campanale sa att nya gasimportanläggningar ”risker att bli strandade” eftersom de ersätts av billig förnybar energi, såsom sol- och vindkraft, vilket gör att investerare pressar företagen att snabbare anamma en grönare framtid för att undvika ekonomisk utplåning.

Det trycket ökar. Mer än 200 hälsoorganisationer, inklusive Världshälsoorganisationen, krävde förra veckan ett globalt fördrag om ”icke-spridning” av fossila bränslen och kommande FN:s klimatsamtal i Egypten kommer att se aktivister uppmana länder att avsluta sina utfärdande av gruvkontrakt.

Men António Guterres, FN:s generalsekreterare, har varnat för att takten i energiomställningen inte är tillräckligt snabb, med de globala utsläppen som redan återgår till nivåerna före pandemin. De senaste värmeböljorna i Europa, USA och Kina, såväl som de katastrofala översvämningarna i Pakistan är ”priset för mänsklighetens beroende av fossila bränslen”, sa Guterres.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: