Press "Enter" to skip to content

Genbefugtning af tørrede vådområder kan stoppe 100 milliarder tons kulstofemissioner

Ved at genoprette udtørrede vådområder kunne mere end 100 milliarder tons kuldioxidemissioner undgås ved udgangen af århundredet, omkring en tiendedel af alle forventede menneskelige emissioner i samme periode.

Mængden af drivhusgasser, der udledes af vådområder, afhænger af mængden af vand i dem. Når vådområdejord er dækket af vand, frigiver det store mængder metan. Når de er tørre, frigiver vådområder mindre metan, men de døde planter og andre organismer nedbrydes og frigiver kuldioxid og potent lattergas.

Forskere ved Southern University of Science and Technology i Kina har beregnet den nøjagtige vandstand, hvor vådområder producerer mindst nettoudledning.

Forskerne overvejede 3704 optegnelser over vandstand og emissioner fra vådområder over hele verden, herunder tørvemoser i Storbritannien og Indonesien, sumpe i Kina og flodsletter i det sydøstlige USA.

De fandt ud af, at mængden af kulstof, der blev lagret i vådområder, opvejede næsten al den metan, der blev udledt, når vandstanden var et par centimeter under jorden. I tropiske vådområder var emissionerne lavest med lidt højere vandstand.

Forskerne anslog, at genopretning af de mere end 4 millioner kvadratkilometer ødelagte vådområder til en ideel vandstand ville undgå mellem 100 og 400 gigaton kulstofækvivalente emissioner ved udgangen af århundredet – en mere betydelig reduktion, end der ville blive opnået med alle de skovgenopretningsprojekter, som lande rundt om i verden har forpligtet sig til.

Forebyggelse af nedbrydning af intakte vådområder ville forhindre yderligere 150 til 650 milliarder tons emissioner ved udgangen af århundredet. Regioner med det største potentiale for emissionsreduktioner er Sibirien, Canada, Congo, Brasilien og Indonesien.

Tørvemoser alene lagrer mere kulstof end alle verdens skove.

Landbrug og byudvikling tegner sig for dræning af de fleste vådområder. Langvarig tørke kan også tørre vådområder.

Restaurering af vådområder konkurrerer med andre måder at bruge disse lande på, men effektiv restaurering finder sted. Et europæisk projekt forsker i metoder til at genoprette vådområder uden at fortrænge landbruget ved at dyrke fødevarer på tørvemoser. Kina har en ny lov, der skal beskytte mere end halvdelen af landets vådområder inden 2025. I USA hjælper bævere også med at dæmme op for vand og genvåde vådområder.

Tidsskriftsreference: Nature Geoscience, DOI: 10.1038/s41561-022-00989-0

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: