Press "Enter" to skip to content

En omstilling til ren energi vil generere besparelser på 12 billioner DOLLARS

Der er en “gennemgribende misforståelse” om, at omstillingen til ren energi vil være dyrere end at forblive afhængig af fossile brændstoffer, advarer forskere.

En hurtig overgang til et rent energisystem vil ikke kun hjælpe med at stabilisere de globale temperaturer på sikrere niveauer, men det vil resultere i billioner af dollars i besparelser sammenlignet med at opretholde status quo drevet af fossile brændstoffer, har forskere ved Oxford University advaret.

En artikel offentliggjort i tidsskriftet Joule beregner, at et kulstoffrit energisystem ikke kun er muligt med de rigtige investeringer i etablerede og nye grønne teknologier, men det vil vise sig at være mindst 12 tr billigere at drive end at opretholde det nuværende niveau af fossilt brændstofforbrug.

Forskningen hævder, at de hurtigt faldende omkostninger ved rene energiteknologier som vedvarende energi og elektriske køretøjer set i løbet af det sidste årti er en tendens, der vil fortsætte og replikere på tværs af mere spirende grønne teknologisegmenter, hvilket yderligere styrker den økonomiske sag for at bevæge sig væk fra fossile brændstoffer, da prisen på olie og gas skyder i vejret efter Ruslands krig i Ukraine.

Forskerne ved Oxford University hævder, at økonomiske modeller, der forsøger at kortlægge overgangen til netto nulemissioner, historisk set har “dårligt overvurderet” de fremtidige omkostninger ved vigtige rene energiteknologier, hvilket dæmper investorernes og regeringens tillid til teknologien.

Forskningen beregner, at de sande omkostninger ved solenergi er faldet dobbelt så hurtigt som selv de mest ambitiøse fremskrivninger og hævder, at energilagringsteknologier, såsom batterier og brintelektrolyse, vil se lignende omkostningsreduktioner, når deres udrulning accelererer.

Forskerne analyserede tusindvis af overgangsomkostningsscenarier produceret af energimodelleringsøvelser og data fra den virkelige verden for at nå deres konklusioner. Rapporten analyserede 45 års omkostninger til solenergi, 37 års omkostninger til vindenergi og 25 års omkostninger til batterilagring.

Doyne Farmer, der ledede holdet, der gennemførte undersøgelsen ved Institute for New Economic Thinking på Oxford Martin School, pegede på en “gennemgribende misforståelse” om, at skift til ren energi vil være “smertefuldt, dyrt og indebære ofre for os alle”.

I Storbritannien har en række konservative parlamentsmedlemmer og mediekommentatorer gentagne gange argumenteret for, at landets indsats for at eliminere sine kulstofemissioner ved hjælp af grøn teknologi vil gøre husholdningerne “koldere og fattigere” – på trods af at den nuværende energikrise næsten udelukkende skyldes landets store afhængighed af gas til opvarmning og elproduktion.

Farmer sagde, at indbildskheden om, at en overgang til et kulstoffattigt energisystem ville være dyrere for den globale økonomi end at opretholde fossil brændstofinfrastruktur på ubestemt tid, var “bare forkert”, selv før klimapåvirkningerne forbundet med emissioner fra fossile brændstoffer tages i betragtning.

Forskningen er et samarbejde mellem Institute for New Economic Thinking på oxford martin school, oxford martin program on the post-carbon transition og smith school of enterprise &environment ved University of Oxford og SoDa Labs på Monash University.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: