Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Varför byter inte fler människor ut kött och mejeriprodukter mot växtbaserade alternativ?

Det är uppenbart att en övergång till en i första hand växtbaserad kost skulle gynna folkhälsan, livsmedelssäkerheten, bevarandet av biologisk mångfald, klimatet och djurens välbefinnande.

Det nuvarande livsmedelssystemet i USA tycks dölja sina fabriker och foderlots, dess produktionssystem för bakterier, dess ansvar för en tredjedel av alla globala GHS-utsläpp och dess ekosystems förstörelse.

Att byta kött mot växtbaserad mat verkar vara ett enkelt sätt att uppnå många matmål – så varför övergår inte fler köttätare till vegoburgare och andra hälsosamma, färgglada och välsmakande växtbaserade rätter?

Vad vet vi om skillnaden mellan en växtbaserad och djurbaserad kost, enligt en färsk metarecension i Future Foods?

 • Intag av växtprotein ger följdeffekter för hälsan såsom minskad dödlighet och risk för hjärt-kärlsjukdomar.
 • Konsumtion av rött och processat kött har en följeslagare av ökad risk för flera stora kroniska sjukdomar.
 • Jämfört med nötköttsburgare var växtbaserade hamburgare förknippade med upp till 98 % mindre utsläpp av växthusgaser.
 • Att ersätta 5 % av den tyska nötköttskonsumtionen med ärtprotein skulle kunna minska CO2-utsläppen med upp till 8 miljoner ton per år.
 • Miljömässigt beräknas djurjordbruket kräva 2–25 gånger mer naturresurser än växtjordbruk och 20–100 gånger mer för idisslare som nötkreatur.
 • Växtbaserade produkter kräver i allmänhet mycket mindre jordbruksmark, behöver mindre vatten och orsakar mindre föroreningar än animaliska produkter.
 • Det är allmänt accepterat att fabriksodling orsakar allvarligt, omfattande och potentiellt oetiskt djurlidande.

Flera popkulturtexter om de senaste åren har belyst fördelarna med växtbaserad mat.

 • Game Changers-dokumentären visade upp elitidrottare, specialoperationssoldater, visionära vetenskapsmän, kulturikoner och vardagshjältar för att förändra kulturell förståelse för mat och källor till näringsstyrka.
 • The Food, Inc. Dokumentären undersökte hur företagsjordbruk har lagt in alla aspekter av den amerikanska livsmedelskedjan så att agribusiness producerar mat som är ohälsosam, miljöskadlig och missbrukar både djur och anställda.
 • Matt Fraziers facklitteratur The Plant-Based Athlete kopplar samman en växtbaserad kost med toppatletisk prestation, med intervjuer med professionella idrottare som har bytt från kött till växter.
 • Kinastudien av T. Colin Campbell är den mest omfattande studien av hälsa och näring som någonsin genomförts och pekar på fördelarna med växtbaserad mat.

Matvisionärer och forskare har arbetat i årtionden för att utveckla köttalternativ med högt proteininnehåll från växter. Vad som verkade vara en mycket långsam start på massmarknadens acceptans av växtbaserade livsmedel växte exponentiellt under de senaste åren. Delvis beror det på att de blev mer exakt formulerade för att replikera smaken, konsistensen och den övergripande ätupplevelsen hos animaliska produkter.

Idag visas populära växtbaserade alternativ, som de från Beyond Meat och Impossible Foods, på menyer på restauranger runt om i landet. Även kulturella favoriter som pastamiddagar får en ansiktslyftning från företag som ZENB – dess nya spagetti- och pastaprodukter är ärtbaserade och glutenfria, vilket förbättrar keto- och dietmedvetna konsumenter att överväga att ingjuta mer växtbaserade val när de besöker den lokala specerihandlare.

Inträdet av olika växtbaserade val till marknaden är definitivt ett steg i rätt riktning. Men det är definitivt bara en början.

”Det finns relativt få bevis för att växtbaserade köttalternativ för närvarande tränger undan konventionellt kött”, säger Dan Blaustein-Rejto, chef för livsmedel och jordbruk vid Breakthrough Institute. Den globala köttkonsumtionen förväntas öka med 14 % till 2030. Det finns dock ett visst hopp. Blaustein-Rejto hävdar att enbart 10 % minskning av kostnaden för växtbaserade alternativ skulle innebära lite mer utbyte av kött och mejeriprodukter.

 • Konsumtionen av växtbaserad nötkött skulle öka med 23 %
 • USA:s boskapsproduktion skulle minska med endast 0,15 % eller med cirka 49 000 nötkreatur
 • Den internationella nötkreatursproduktionen skulle minska med cirka 34 000 nötkreaturshuvuden
 • Amerikanska nötkreatursproducenters ekonomiska välfärd, eller välståndet för alla nötkreatursproducenter i USA, skulle falla med cirka 300 miljoner dollar, vilket motsvarar 0,6 % av genomsnittliga nötkreatursinkomster under de senaste åren
 • Amerikanska konsumenters välfärd, eller fördelarna för alla amerikanska konsumenter, skulle öka med cirka 513 miljoner dollar, vilket motsvarar 0,45 % av genomsnittliga utgifter för nötkött de senaste åren

Med målet att minska efterfrågan på kött och mejeriprodukter uppmuntrar människor som vegankockar, dietister, forskare och klimataktivister människor att ersätta växtbaserad mat med animalisk mat i sina kostvanor. Men det har varit svårt att få livslånga köttätare att ge upp sina medelsällsynta favoriter, och det har varit komplicerat att ändra matvanorna för miljontals människor.

Vad berättade Future Food-studien oss om vem som byter kött och mejeriprodukter?

 • Nästan 90 % av konsumenterna som äter växtbaserat kött och mejeri är köttätare eller flexitarianer. Det är en början.
 • Återigen, de flesta människor i USA använder växtbaserat kött som en extra proteinkälla snarare än en direkt ersättning för kött.
 • I Europa ökade försäljningen av växtbaserat kött med 19 % 2021, vilket kan spegla högre köttpriser eller tyda på en större vilja hos europeiska människor – som i genomsnitt äter mycket mindre nötkött än människor i USA – att prova växt- baserade alternativ.
 • Växtbaserat kött och mejeriprodukter är bra för viktminskning och för att bygga muskelmassa och kan användas för att hjälpa människor med specifika hälsotillstånd.
 • Växtbaserade produkter med liknande smak, konsistens och pris som bearbetat kött har störst chans att ersätta kött.
 • 71 % av amerikanska konsumenter har provat en växtbaserad hamburgare eller andra köttalternativ.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: