Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De studie toont aan dat de wereld kan overschakelen op 100% hernieuwbare energie en zijn investeringen in slechts 6 jaar kan terugverdienen

Met energie- en brandstofkosten op een recordhoogte, is de wereld op zoek naar kosteneffectieve oplossingen om af te stappen van olie en gas voor energiebehoeften. Gelukkig zegt een nieuwe studie van Stanford University dat de overgang naar hernieuwbare energiebronnen misschien niet zo moeilijk is als we denken.

Na het onderzoeken van 145 landen hebben de onderzoekers geconcludeerd dat het overschakelen op schone energie en het elektrificeren van alle energiesectoren niet zal leiden tot stroomuitval of een stijging van de prijzen. Volgens de studie zouden de prijzen zelfs onmiddellijk dalen en zouden alle initiële kosten van het overschakelen naar 100% hernieuwbare energie in slechts zes jaar worden terugbetaald.

Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de op verbranding gebaseerde energiesystemen van de meeste landen vrij veel energie nodig hebben om te kunnen functioneren. Met de overgang naar een schoon, hernieuwbaar energiesysteem, zegt professor Jacobson dat het wereldwijde energieverbruik onmiddellijk met 56% zou worden verminderd. De besparingen zijn te danken aan de efficiëntie van schone energie ten opzichte van verbrandingssystemen en de efficiëntie van geëlektrificeerde industrie, omdat er niet langer energie hoeft te worden besteed aan het verwerven van fossiele brandstoffen.

En daar houdt het goede nieuws niet op. Een schoon, hernieuwbaar energiesysteem verlaagt de kosten per eenheid energie met gemiddeld 12%, wat resulteert in een 63% lagere jaarlijkse energiekost. Natuurlijk heeft een schoon energiesysteem ook veel gezondheidsvoordelen die de vervuiling zouden verminderen.

Om hun evaluatie te maken, keek het onderzoeksteam naar onshore en offshore windenergie, zonne-energie, thermische zonne-energie, geothermische elektriciteit en warmte, waterkracht en kleine hoeveelheden getijden- en golfstroom. Batterijen waren de meest voorkomende oplossing voor elektriciteitsopslag en het team ontdekte dat er geen batterijen met meer dan vier uur opslag nodig waren.

Het prijskaartje is niet klein, met een geschatte $ 62 biljoen die nodig is om systemen in 145 landen bij te werken en 99,7% van de koolstofdioxide in de wereld te produceren. Maar de overgang naar schone, hernieuwbare energie levert een onmiddellijke besparing op van $ 11 biljoen per jaar. Dit betekent dat de wereld de initiële kosten in slechts zes jaar zou kunnen compenseren als deze landen bereid zouden zijn om de verandering door te voeren.

Het onderzoeksteam beveelt aan dat de wereld tegen 2035, en zeker niet later dan 2050, overschakelt op 100% hernieuwbare energie. Het doel van het team is dat 80% van de wereld de overgang maakt tegen 2030.

Hoewel dit misschien buiten bereik lijkt, boeken sommige landen al vooruitgang. IJsland drijft bijna 100% hernieuwbare elektriciteit aan, net als Albanië en Paraguay. En zelfs Brazilië, met zijn grote bevolking en gemengde milieurecords, haalt ongeveer 80% van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Dus uiteindelijk zijn deze doelen niet uitgesloten zolang er meer regeringen langskomen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: