Social Climate Tech News

Wed 10 2022
Image

Het toilet doorspoelen naar tuinieren: hoe water thuis te besparen

by bernt & torsten

Een nieuwe hittegolf dreigt en veel delen van Europa bereiden zich voor op noodwatermaatregelen om de droogte te bestrijden. In heel Europa gebruiken mensen dagelijks veel water, dus wat kunnen mensen doen om hun gebruik te verminderen?

Sorteer je toilet

De hoeveelheid water die door onze toiletten wordt gespoeld is aanzienlijk – het is het op een na grootste gebruik van water in het huis achter de douche. Een zogenaamd reservoirverplaatsingsapparaat kan in uw toiletreservoir worden gestopt: wanneer u doorspoelt, wordt het apparaat opgeblazen, waardoor u tussen één en twee liter bespaart telkens wanneer u doorspoelt.

Ze zijn eenvoudig te installeren en gratis verkrijgbaar bij de meeste waterbedrijven. Ze zullen vaak verschillende namen hebben – het kan bijvoorbeeld “save-a-flush-zakken” worden genoemd.

Sommigen beweren dat je hetzelfde effect kunt krijgen door een baksteen in je stortbak te plaatsen, maar anderen beweren dat stenen na verloop van tijd kunnen ontbinden of de efficiëntie van het toilet kunnen verminderen.

Zorg voor kortere en efficiëntere douches

De gemiddelde douchekop gebruikt 12 liter water per minuut, met krachtige douches die ongeveer 15 gallons gebruiken, volgens Waterwise. Aangezien de gemiddelde douche ongeveer 10 minuten duurt, gaat er elke keer tot 150 liter water door het pluggat.

Low-flow douchesproeiers verminderen de hoeveelheid water die wordt gebruikt tot ongeveer zes liter per minuut, terwijl ze u het gevoel geven van een gewone douche.

Het gebruik van een timer van vier minuten wanneer u binnenkomt, kan u doen beseffen hoe lang u onder de douche staat en kan meestal 30 liter per dag besparen.

Geef je planten water vanuit je bad

Sommige huiseigenaren zeggen dat het relatief eenvoudig is om een eenvoudig systeem op te tuigen waarmee je badwater via een slang door je badkamerraam naar een wachtende waterfles of waterkannen en emmers kunt zuigen. Deze kun je dan gebruiken om je tuin water te geven tijdens droge periodes.

Sommigen beweren dat dit “vuil water” is dat onmiddellijk moet worden gebruikt en niet op fruit en groenten, terwijl anderen zeggen dat het goed is op voorwaarde dat u milieuvriendelijke zepen en shampoos gebruikt, enz.

Bespaar water als je in de tuin bent

Slangen en sprinklers gebruiken meestal ongeveer 1.000 liter water per uur, wat meer is dan 12 baden, zegt Waterwise. Het bevestigen van een trigger nozzle aan uw slang zal de hoeveelheid water die wordt gebruikt halveren en helpen de stroom naar de wortels van uw planten te leiden.

Beter nog, gebruik gieters voor bloembedden en potten. Zet in op een waterpeuk als je dat nog niet hebt gedaan, want op een gegeven moment gaat het weer regenen. En stop met het besproeien van je gazon – het kaatst terug.

Efficiënter afwassen

Experimenteer met de instellingen op je vaatwasser (als je die hebt). Veel moderne machines bieden “eco” of “economy” -instellingen, maar veel mensen hebben ze nog nooit gebruikt.

Zorg ervoor dat het altijd vol is wanneer u het gebruikt. De gemiddelde vaatwasser verbruikt elke keer 10 liter water, dus als je hem minder vaak kunt laten draaien, bespaart hij op water en je energiekosten.

En vermijd voorwassen onder de kraan. Reinigingsmiddelen zijn zeer effectief, dus het enige wat u hoeft te doen is gewoon schrapen en plaatsen.

Share:

Leave A Comment