Social Climate Tech News

Fri 05 2022
Image

Risico op uitsterven van de mens

by bernt & torsten

Klimaatwetenschappers hebben in een analyse gewaarschuwd dat het risico op wereldwijde maatschappelijke ineenstorting of het uitsterven van de mens “gevaarlijk onderbelicht” is.

Ze noemen zo’n ramp het ‘klimaateindspel’. Hoewel het een kleine kans had om te gebeuren, gezien de onzekerheden van toekomstige emissies en het klimaatsysteem, konden catastrofale scenario’s niet worden uitgesloten, zeiden ze.

“Geconfronteerd worden met een toekomst van versnellende klimaatverandering terwijl je blind bent voor worst-case scenario’s is op zijn best naïef risicobeheer en in het slechtste geval dodelijk dom,” zeiden de onderzoekers, eraan toevoegend dat er “overvloedige redenen” waren om te vermoeden dat de opwarming van de aarde zou kunnen resulteren in een apocalyptische catastrofe.

Het internationale team van experts stelt dat de wereld zich moet gaan voorbereiden op de mogelijkheid van het klimaateindspel. “Het analyseren van de mechanismen van deze extreme gevolgen kan helpen om actie te stimuleren, de veerkracht te verbeteren en het beleid te informeren,” zeiden ze.

Verkenningen in de jaren 1980 van de nucleaire winter die zou volgen op een nucleaire oorlog stimuleerden publieke onrust en ontwapeningsinspanningen, aldus de onderzoekers. De analyse suggereert een onderzoeksagenda, inclusief de ‘vier ruiters’ van het klimaateindspel: hongersnood, extreem weer, oorlog en ziekte.

Zij riepen ook het Intergouvernementeel Panel inzake klimaatverandering op om een speciaal verslag over deze kwestie op te stellen. Het IPCC-rapport over de effecten van slechts 1,5 graden opwarming creëerde een “basis van publieke bezorgdheid”, zeiden ze.

De analyse werd gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences en beoordeeld door een tiental wetenschappers. Het stelt dat de gevolgen van de opwarming van de aarde boven 3C zijn onderzocht, met weinig kwantitatieve schattingen van de totale effecten. “We weten het minst over de scenario’s die er het meest toe doen,” zei Kemp.

De onderzoekers zeiden dat een grondige risicobeoordeling zou overwegen hoe risico’s werden verspreid, interageerd en versterkt, maar niet was geprobeerd. “Toch is dit hoe risico’s zich in de echte wereld ontwikkelen,” zeiden ze. “Een cycloon vernietigt bijvoorbeeld de elektrische infrastructuur, waardoor een bevolking kwetsbaar is voor een dodelijke hittegolf.” Ze voegden eraan toe dat de Covid-pandemie de noodzaak onderstreepte om zeldzame maar wereldwijde risico’s met een hoge impact te onderzoeken.

Van bijzonder belang zijn kantelpunten, waar een lichte stijging van de wereldwijde temperatuur resulteert in een grote verandering in het klimaat, zoals enorme koolstofemissies van een Amazone-regenwoud dat wordt getroffen door grote droogtes en branden. Rocker-punten konden anderen in een cascade activeren, en sommige bleven weinig bestudeerd, zeiden ze, zoals het plotselinge verlies van het stratocumulus-wolkendek dat nog eens 8C van de opwarming van de aarde zou kunnen veroorzaken.

De onderzoekers waarschuwen dat klimaatafbraak andere catastrofale risico’s kan verergeren of veroorzaken, zoals internationale oorlogen of pandemieën met infectieziekten, en bestaande kwetsbaarheden, zoals armoede, mislukte oogsten en gebrek aan water, kan verergeren. De analyse suggereert dat supermachten op een dag kunnen vechten over geo-engineeringplannen om zonlicht te reflecteren of het recht om koolstof uit te stoten.

“Er is een opvallende overlap tussen momenteel kwetsbare staten en toekomstige gebieden met extreme opwarming,” aldus de onderzoekers. “Als de huidige politieke instabiliteit de komende decennia niet significant verbetert, kan er een gordel van instabiliteit ontstaan met mogelijk ernstige gevolgen.”

Er waren nog meer goede redenen om je zorgen te maken over de mogelijke wereldwijde klimaatcatastrofe, zeiden de onderzoekers: “Er zijn waarschuwingen uit de geschiedenis. Klimaatverandering heeft een rol gespeeld in de ineenstorting of transformatie van veel voormalige samenlevingen en in elk van de vijf massa-uitstervingsgebeurtenissen op aarde. “

Nieuwe modellen in de analyse tonen aan dat extreme hitte – een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van meer dan 29C – tegen 2070 2 miljard mensen kan treffen als de uitstoot van koolstofdioxide doorgaat.

De huidige trend van broeikasgasemissies zou tegen 2100 een toename van 2,1-3,9C veroorzaken. Maar als bestaande beloften van maatregelen volledig worden geïmplementeerd, zou het bereik 1,9-3C zijn. Het behalen van alle tot nu toe gestelde langetermijndoelen zou een opwarming van 1,7-2,6 graden betekenen.

Share:

Leave A Comment