Press "Enter" to skip to content

Øget konsensus om 100 % vedvarende energi

En international gruppe forskere fra 15 universiteter har sagt, at forskere har en voksende konsensus om, at et energisystem baseret på 100% vedvarende energi kan opnås omkostningseffektivt inden 2050.

Konceptet med et energisystem drevet af 100% vedvarende energi er ikke noget nyt, men har stadig en tendens til at blive mødt med højlydt skepsis fra et mindretal, som et hurtigt kig på kommentarfeltet på denne side kan vise.

Der er imidlertid udgivet en voksende mængde litteratur, der beskriver den klare mulighed for et sådant system og de teknologier og investeringer, det ville kræve. En gruppe energiforskere, ledet af Christian Breyer fra Lappeenranta Universitet i Finland, har foretaget en omfattende gennemgang af denne litteratur, der går tilbage til Bent Sorensons artikel “Energi og ressourcer”, offentliggjort i Science fra 1975. Gruppen bemærker, at siden 2010 er antallet af offentliggjorte undersøgelser, der viser, at 100 % vedvarende energi kan opnås inden 2050, steget med 27 % hvert år.

Et hastigt stigende antal forskere konkluderer, at efterspørgslen fra hele energisystemet kan imødekommes på baggrund af vedvarende energi. Det bliver billigere i det lange løb, samtidig med at bæredygtighedskravene opfyldes.

Gennemgangspapiret, “On the History and Future of 100% Renewable Energy Systems Research“, blev for nylig offentliggjort i IEEE Access. Det kortlægger de historiske milepæle i forskningen op til sin nuværende status. Derudover forsøger den at imødegå den store kritik, der fortsat rettes mod den, herunder omkostningerne, intermitterende produktion, materialer og nuværende krav til fossil brændstofenergi til blandt andet at drive produktion af vedvarende energi.

Dokumentet omhandler også de store agenturers “institutionelle inerti”. Det udpeger Det Internationale Energiagentur og Det Mellemstatslige Panel om Klimaændringer for særlig kritik af påstande om, at de er langsomme til at vedtage den nyeste forskning, der viser potentialet i vedvarende energiteknologier.

Solsamlinger

Papiret viser, at det meste af litteraturen om 100% vedvarende energi favoriserer sol og vind som primære produktionskilder. Alligevel er der mindre enighed om den optimale fordeling mellem de to.

“I de fleste overgangsveje fremstår sol- og vindenergi i stigende grad som de centrale søjler i et bæredygtigt energisystem kombineret med energieffektivitetsforanstaltninger,” hedder det i papiret. “Omkostningsoptimeringsmodellering og større tilgængelighed af ressourcer har tendens til at føre til højere solandele, mens vægten på diversificering af energiforsyningen har tendens til at pege på højere bidrag fra vindkraft.”

Og med både vind og sol veletableret og tilgængelig har nyere forskning flyttet fokus til de mindre kendte områder, og især de sværere sektorer at elektrificere.

Mens gruppen lykønsker gruppen med den succes, dette område har gjort siden starten for næsten 50 år siden, bemærker gruppen, at der stadig er arbejde, der skal gøres, og minder læserne om, at ingen større undersøgelse af 100% vedvarende energi endnu har inkluderet teknologier til fjernelse af kulstof og potentielle sociale problemer. Modellerne tager ofte hensyn til retfærdighed, samfundsmæssig uenighed og miljøforringelse.

“Teknikkerne er der allerede. Den væsentlige evidens er også empirisk i flere regioner og lande. Evnen til at udnytte synergier mellem energieffektivitet, elektrificering, fjernvarme og elektrobrændstoffer er bevist. Nu skal politikerne stoppe alle nye investeringer i fossile brændstoffer og fokusere på at skabe intelligente energisystemer baseret på vedvarende energi.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: