Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Verhoogde consensus over 100% hernieuwbare energie

Een internationale groep onderzoekers van 15 universiteiten heeft gezegd dat onderzoekers een groeiende consensus hebben dat een energiesysteem op basis van 100% hernieuwbare energie tegen 2050 kosteneffectief kan worden bereikt.

Het concept van een energiesysteem aangedreven door 100% hernieuwbare energie is niets nieuws, maar heeft nog steeds de neiging om te worden ontvangen met luidruchtige scepsis van een minderheid, zoals een snelle blik op de opmerkingensectie van deze pagina zou kunnen laten zien.

Er is echter een groeiende hoeveelheid literatuur gepubliceerd die de duidelijke mogelijkheid van een dergelijk systeem beschrijft en de technologieën en investeringen die het zou vereisen. Een groep energieonderzoekers, onder leiding van Christian Breyer van de Lappeenranta Universiteit van Finland, heeft een uitgebreid overzicht van deze literatuur uitgevoerd, die teruggaat tot het artikel “Energy and Resources” van Bent Sorenson, gepubliceerd in Science uit 1975. De groep merkt op dat sinds 2010 het aantal gepubliceerde studies waaruit blijkt dat 100% hernieuwbare energie tegen 2050 kan worden bereikt, elk jaar met 27% is toegenomen.

Een snel toenemend aantal wetenschappers concludeert dat aan de vraag van het hele energiesysteem kan worden voldaan op basis van hernieuwbare energie. Dit zal op de lange termijn goedkoper zijn en tegelijkertijd voldoen aan de duurzaamheidseisen.

Het overzichtsartikel, “On the History and Future of 100% Renewable Energy Systems Research“, werd onlangs gepubliceerd in IEEE Access. Het brengt de historische mijlpalen van het onderzoek in kaart tot aan de huidige status. Daarnaast probeert het de belangrijkste kritieken aan te pakken die er nog steeds op worden geuit, waaronder de kosten, intermitterende opwekking, materialen en de huidige energiebehoeften voor fossiele brandstoffen om onder andere de productie van hernieuwbare energie van stroom te voorzien.

Het document gaat ook in op de “institutionele inertie” van grote agentschappen. Het wijst het Internationaal Energieagentschap en het Intergouvernementeel Panel inzake klimaatverandering met name op kritiek op beweringen dat ze traag zijn met het aannemen van het nieuwste onderzoek dat het potentieel van hernieuwbare energietechnologieën aantoont.

Zonneverbindingen

Het artikel toont aan dat het grootste deel van de literatuur over 100% hernieuwbare energie de voorkeur geeft aan zon en wind als primaire opwekkingsbronnen. Toch is er minder overeenstemming over de optimale verdeling tussen de twee.

“In de meeste overgangstrajecten komen zonne- en windenergie steeds meer naar voren als de centrale pijlers van een duurzaam energiesysteem in combinatie met energie-efficiëntiemaatregelen”, aldus de krant. “Kostenoptimalisatiemodellering en een grotere beschikbaarheid van hulpbronnen hebben de neiging om te leiden tot hogere zonne-aandelen, terwijl de nadruk op diversificatie van de energievoorziening de neiging heeft te wijzen op hogere bijdragen van windenergie.”

En met zowel wind- als zonne-energie goed ingeburgerd en beschikbaar, heeft recenter onderzoek de focus verlegd naar de minder bekende gebieden, en vooral de moeilijker te elektrificeren sectoren.

Terwijl ze de groep feliciteert met het succes dat dit gebied heeft geboekt sinds de oprichting bijna 50 jaar geleden, merkt de groep op dat er nog steeds werk aan de winkel is, en herinnert de lezers eraan dat er nog geen grote studie over 100% hernieuwbare energie koolstofverwijderingstechnologieën en potentiële sociale problemen heeft opgenomen. rechtvaardigheid, maatschappelijke onenigheid en aantasting van het milieu worden in de modellen niet vaak in aanmerking genomen.

“De technieken zijn er al. Het significante bewijs is ook empirisch in verschillende regio’s en landen. Het vermogen om synergieën tussen energie-efficiëntie, elektrificatie, stadsverwarming en elektrobrandstoffen te benutten, is bewezen. Nu moeten beleidsmakers stoppen met alle nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen en zich richten op het creëren van op hernieuwbare energie gebaseerde slimme energiesystemen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: