Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

China's AI-aangedreven elektriciteitsnet kan in 3 seconden herstellen van een stroomstoring

Volgens Science and Technology Daily lanceerde het Chinese staatsbedrijf voor elektriciteitsnet dinsdag de krachtigste AI van het land voor elektriciteitsdistributie.

Na een stroomstoring duurt het meestal zes tot tien uur om het probleem op te lossen en de stroomvoorziening te hervatten, zegt het rapport, maar kunstmatige intelligentie vermindert het tot drie seconden.

Een testrun van een maand in Qitailu, een woonwijk met meer dan 200 gezinnen in Urumqi in de regio Xinjiang, toont de effectiviteit van het systeem, aldus het rapport.

Het elektriciteitsnet van de Qitailu-gemeenschap heeft meer sensoren dan waar dan ook in het land. Elke sensor heeft zijn eigen “brein” dat zonder menselijke tussenkomst de voedingspaden kan bepalen.

Wanneer een apparatuurstoring optreedt in het laagspanningsdistributienetwerk in het gebied, zullen de randberekeningsterminals “onmiddellijk de zelfherstellende functie starten, inclusief automatische foutlokalisatie, foutisolatie en stroomreset”, aldus het rapport.

De toepassing van AI-aangedreven elektriciteitsnettechnologie zou zich snel uitbreiden van Qitailu naar andere gemeenschappen, aldus de lokale autoriteiten.
China produceert een derde van de elektriciteit in de wereld, meer dan die van de Verenigde Staten, India, Rusland en Japan samen.

Het Chinese elektriciteitsnet gebruikt AI al jaren in zijn dagelijkse activiteiten, vooral na de massale bouw van windparken en zonne-energiecentrales met onstabiele energieproductie.

Deze toepassingen zijn echter meestal beperkt tot backbone-netwerken of om uitval voor industriële gebruikers te voorkomen, volgens een senior ingenieur die werkt op het hoofdkantoor van de State Grid Corporation of China in Beijing.

In een woonwijk verbindt het netwerk veel eindgebruikers. De omgeving is vrij complex. Er kunnen zich veel verschillende soorten problemen voordoen. De meeste problemen moeten handmatig worden gelokaliseerd en geïdentificeerd.

Black-out komt zelden voor in China, vooral in steden. En Chinese elektriciteitsnetarbeiders zijn waarschijnlijk de meest efficiënte ter wereld. Wanneer dat gebeurt, duurt het echter nog steeds uren om het probleem op te lossen.

De AI werkt anders dan bestaande geautomatiseerde systemen in het net. Een traditionele netbeheercomputer genereert een groot aantal foutcodes wanneer er een stroomstoring optreedt. Een menselijke operator moet een beoordeling maken op basis van de informatie en een oplossing bedenken, zoals een omleidingsplan op basis van zijn of haar ervaring.

De AI maakt gebruik van natuurlijke taalverwerking om de tekstuitleg achter elke foutcode te “begrijpen”. Het leert vervolgens van een groot aantal eerdere black-outgevallen om verborgen patronen te achterhalen die zouden helpen het probleem te vinden en op te lossen.

Maar om de nauwkeurigheid te verbeteren, vereist AI een enorme hoeveelheid gegevens die worden verzameld door een breed scala aan sensoren.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: