Social Climate Tech News

Mon 15 08 2022
Image

Is het tijd om een einde te maken aan het zwerfrecht van de katten?

by bernt & torsten

Huisdierkatten doden zangvogels in de miljoenen, evenals knaagdieren en andere dieren in het wild. Maar hoeveel bedreiging vormen ze en moeten ze binnenshuis worden gehouden? De meningen van deskundigen zijn verdeeld

Er is een uitgebreide vogelreddingsmissie aan de gang in de stad Walldorf. Als een van de laatste huizen van Duitsland voor de op de grond nestelende kuifleeuwerik, wil het lokale district graag zijn drie resterende broedparen beschermen. Daarom hebben ze bewoners opgedragen om hun katten de komende drie jaar in de zomer binnen op te sluiten of forse boetes te krijgen: € 500 (£ 420) als een kat buiten wordt gevangen; € 50.000 als er een bedreigde leeuwerik voor nodig is.

Het debat over scharrelkatten woedt al jaren in de Verenigde Staten. Onderzoek heeft aangetoond dat katten – meestal wilde maar ook huisdieren – jaarlijks miljarden Amerikaanse vogels en zoogdieren doden. En hoewel voornamelijk gemotiveerd door waargenomen risico’s van coyotes en verkeer, houdt 70% van de Amerikaanse katteneigenaren hun katten nu binnen, een stijging van 35% in de late jaren 1990.

Britse katteneigenaren denken daar anders over: ongeveer 70% laat hun katten los, een vergelijkbaar percentage als andere Europese landen. Toegang tot de natuur wordt beschouwd als goed voor het welzijn van katten, een positie die wordt gedeeld door liefdadigheidsinstellingen zoals Cats Protection en Battersea Dogs & Cats Home, en er zijn weinig roofdieren om zich zorgen over te maken. De EU heeft zelfs verklaard te geloven in het vrije verkeer van katten.

Maar katten zijn ook productieve jagers op dieren in het wild in het Vk en Europa. Een studie gepubliceerd in april schatte dat katten in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 160 tot 270 miljoen dieren doden, een kwart van de vogels. Het werkelijke cijfer zal waarschijnlijk nog hoger zijn, omdat de studie de kattenpopulatie van 2011 van 9,5 miljoen gebruikte; het is nu dichter bij de 12 miljoen, gestimuleerd door de pandemische huisdierenvilla. Gezien naast afnemende vogels in de EU en het VK, is het “behoorlijk alarmerend”.

SongBird Survival beweert dat het allemaal draait om aandacht voor vogels die al onder druk staan. Veel van deze vogelsoorten die op de [UK birds of conservation concern]lijst staan zijn eigenlijk vergelijkbaar met de vogelsoorten die vaak door katten worden gevangen.

Neem de groenvink. Een uitbraak van de door parasieten geïnduceerde ziekte trichomonose leidde tot een daling van 65% van de bevolking in het Verenigd Koninkrijk in het midden van de jaren 2000, waardoor het op de Rode Lijst voor Natuurbehoud kwam. Als grondvoeder is het een gemakkelijke prooi voor katten. Dunnock, wiens aantal sinds de jaren 1960 met meer dan een derde is gedaald als gevolg van verdwijnende voedselbronnen, is een andere grondvoeder en frequente prooi voor katten. Het staat momenteel op de oranje lijst.

Dus moeten de Britten de Amerikaanse manier overnemen en afzien van gratis roaming? Het kan zijn dat het al gebeurt. Hoewel het nog vroeg is, houdt een groeiende minderheid hun katten volledig binnen.

In plaats daarvan beveelt Cats Protection een avondklok aan voor katten van zonsondergang tot zonsopgang, waarvan het hoopt dat het een “win-win” zal zijn; Ook SongBird Survival en RSPB ondersteunen zo’n stap. Katten en vogels zijn het meest actief in de schemering en zonsopgang. Er zijn aanwijzingen dat katten ‘s nachts iets vaker dan overdag door auto’s worden aangereden.

Om de jacht verder te verminderen, kunnen mensen hun tuinen vogelvriendelijk maken en hun katten kleurrijke slabbetjes laten dragen (het bewijs op horloges is minder duidelijk). Het voeren van katten met een dieet van eiwitten uit vlees vermindert de hoeveelheid prooi die ze mee naar huis nemen, en speelt minstens 10 minuten per dag met hen.

Het gaat erom dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun dier. Wat dat betekent, kan echter een cultuurverschil blijken te zijn.

Share: