Press "Enter" to skip to content

Smeltende "zombieis" i Grønland kan få havniveauet til at stige med 10 tommer

Zombieis fra den massive grønlandske iskappe vil i sidste ende hæve det globale havniveau med mindst 10 inches alene, ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort mandag.

Zombie eller dødsdømt is er is, der stadig er knyttet til tykkere isområder, men ikke længere fodres af de større gletsjere. Det skyldes, at modergletsjere får mindre genopfyldning af sne. Imens smelter den dødsdømte is på grund af klimaforandringer, siger glaciolog ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

Det er dødis. Det vil bare smelte og forsvinde fra indlandsisen

De uundgåelige ti centimeter i studiet er mere end dobbelt så meget havstigning, som forskerne tidligere havde forventet af afsmeltningen af Grønlands indlandsis. Undersøgelsen i tidsskriftet Nature Climate Change sagde, at den kunne nå så meget som 30 tommer. I modsætning hertil forudsagde sidste års rapport fra FN’s klimapanel en 2- til 5-tommers rækkevidde af den sandsynlige havstigning fra Grønlands isafsmeltning i år 2100.

Hvad forskerne gjorde for undersøgelsen var at se på isen i balance. I perfekt ligevægt strømmer snefald i Grønlands fjelde ned og genoplader og fortykker gletsjernes sider og afbalancerer, hvad der smelter på kanterne. Men i de seneste årtier har der været mindre genopfyldning og mere smeltning, hvilket skaber ubalance. Undersøgelsesforfattere kiggede på forholdet mellem hvad der tilføjes og hvad der går tabt og beregnet, at 3, 3% af Grønlands samlede isvolumen vil smelte, uanset hvad der sker, når verden reducerer kulstofforurening, sagde Colgan.

En af undersøgelsens forfattere sagde, at mere end 120 billioner tons is allerede er dømt til at smelte fra den opvarmende iskappes manglende evne til at genopbygge sine kanter. Når isen smelter i vand, hvis den kun er koncentreret over USA, ville den være 37 fod (11 meter) dyb.

Det er første gang, at forskere har beregnet et minimalt istab – og tilhørende havstigning – for Grønland, den ene af Jordens to massive iskapper, der langsomt skrumper på grund af klimaforandringer fra afbrænding af kul, olie og naturgas. Forskere brugte en accepteret teknik til at beregne det mindste istab, der blev begået, den, der blev brugt på bjerggletsjere for hele den gigantiske frosne ø.

Du har begået massetab fra isen, på samme måde som de fleste af verdens fjeldgletsjere og Grønlands kanter ville fortsætte med at miste masse, hvis temperaturerne stabiliserede sig på moderne niveauer, fordi de er blevet bragt i varmere luft, ligesom din isterning blev sat i varm te.

Selvom 10 tommer ikke lyder af meget, er det et globalt gennemsnit. Nogle kystområder vil lide mere, og højvande og storme ud over det kan blive endnu værre, så netop denne havstigning vil have enorme samfundsmæssige, økonomiske og miljømæssige konsekvenser.

Holdet ved ikke, hvor lang tid det vil tage for al den dødsdømte is at smelte, men med et velbegrundet gæt ville det sandsynligvis være ved udgangen af dette århundrede eller i det mindste 2150.

Holdet sagde, at dette faktisk er et best-case scenario. Året 2012 (og i en anden grad 2019) var et enormt smelteår, hvor ligevægten mellem at tilføje og trække is var mest ude af balance. Hvis Jorden begynder at gennemgå flere år som 2012, kan Grønlands afsmeltning udløse 30 tommer havstigning. De to år virker ekstreme nu, men år, der ser normale ud nu, ville have været ekstreme for 50 år siden.

Sådan fungerer klimaforandringerne, dagens outliers bliver morgendagens gennemsnit.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: