Press "Enter" to skip to content

IJsbedekking op Antarctica is minimaal voor juli

Het zee-ijs in de Zuidelijke Noordelijke IJszee bij Antarctica krimpt. In juli van dit jaar was de ijsbedekking de kleinste tot nu toe voor de maand in de 44 jaar dat de metingen aan de gang zijn, blijkt uit de satellietmonitoring van de EU.

Volgens de klimaatmonitoringdienst Copernicus van de EU bedroeg het zee-ijs in juli 1,53 miljoen vierkante kilometer, wat ongeveer zeven procent minder is dan het gemiddelde voor de overeenkomstige maand in de periode 1991-2020. De notering is de laagste sinds het begin van de metingen en volgt op recordlage ijsniveaus in juni. Sinds februari van dit jaar liggen de maandmaatregelen onder het gemiddelde.

Juli werd gekenmerkt door extreem hoge temperaturen in verschillende delen van Noord-Europa en het Verenigd Koninkrijk en was droger dan normaal in de meeste delen van het continent. Zelfs in de Noordelijke IJszee in het Noordpoolgebied was de ijsbedekking lager dan het gemiddelde voor juli, volgens Copernicus, die hier een daling van vier procent opmerkte. Het zee-ijs rond Spitsbergen in het Noordpoolgebied is sinds mei sterk afgenomen.

Er wordt onder andere gevreesd dat het de ijsberen treft, die afhankelijk zijn van met ijs bedekte zeeën om te overleven, zoals NRK onlangs meldde. Klimaatverandering intensiveert het smelten van ijs veroorzaakt door warm zomerweer, vertelde onderzoeker Signe Aaboe aan NRK. De hoeveelheid zee-ijs in het Noordpoolgebied is al enkele decennia afgenomen omdat mensen steeds meer fossiele brandstoffen verbrandden.

Be First to Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: