Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Hur kan vi få klimatförnekare att börja mildra klimatförändringarna

En ny rapport publicerad i Nature ser på de paradoxala effekterna av altruism på ansträngningar för att mildra klimatförändringarna.

Under de senaste decennierna har en global ökning av världens inkomster förknippats med en kraftig försämring av miljön, t.ex. som klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald eller globala föroreningar och en ökning av ojämlikheter inom landet. Det anses ofta att främjande av altruism, genom utbildning eller sociala program, kommer att bidra till att lösa dessa grundläggande problem.

Mänsklig altruism, vanligtvis definierad som förmågan att göra uppoffringar till förmån för andra utan att förvänta sig en personlig belöning, är känd för att vara en kraftfull del av samarbete. Därför är det rimligt att dra slutsatsen att främjandet av altruism kommer att främja individuella ansträngningar för att bevara miljön. Detta påstående motiveras ytterligare av empiriska data som visar att altruism korrelerar med miljövänligt beteende.

Men denna vanliga visdom tycks strida mot empiriska bevis som pekar på ett förbryllande negativt samband mellan inkomstskillnader och klimatutsläpp. Till exempel tenderar länder med låginkomstgini-koefficienter – det vanligaste inkomstojämlikhetsindexet – att ha höga koldioxidutsläpp per capita under perioden 2000–2015. I synnerhet verkar denna negativa gränsöverskridande relation vara robust för ett batteri av kontroller8 (såsom BNP, befolkning, energiförbrukning etc) medan resultatet inom landet – med hänsyn till fasta effekter – är mindre robust. Detta tyder på att gränsöverskridande relation sannolikt drivs av några icke observerade tidsinvarianta landsegenskaper, såsom den institutionella strukturen eller kulturella värden (till exempel altruism).

Denna observation, även om den inte är orsaksmässig, ställer tvivel på den utbredda uppfattningen att länder med en mer jämlik inkomstfördelning också är mer benägna att effektivt minska sitt koldioxidavtryck. Eftersom länder med låginkomstskillnader också tenderar att vara de med en hög genomsnittlig nivå av altruism i befolkningen9,10, kan altruism i själva verket vara otillräcklig, eller till och med skadlig, för att hantera miljöfrågor. Andreoni11 finner verkligen att altruism är otillräcklig för att förklara det omfattande och intensiva tillhandahållandet av kollektiva nyttigheter.

Med tanke på den allmänt uppfattade positiva rollen som altruism spelar för att lösa både ojämlikhet och miljöfrågor, är det ytterst viktigt att ta itu med och bättre förstå en potentiell kompromiss mellan de två. Här använder vi spelteori för att undersöka den dolda konflikten i bevarandet av ett globalt gemensamt bästa (klimat) med minskning av ojämlikhet på grund av förändringar i altruismparametern i en nätverksekonomisk modell baserad på Bramoullé, Bourlès och Perez-Richet metoden.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: