Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Het wereldwijde bosareaal is sinds 1960 met 60% afgenomen, blijkt uit onderzoek

Een nieuwe studie heeft een alarmerend verlies gevonden in bosgebieden wereldwijd, waaronder dat het wereldwijde bosareaal per hoofd van de bevolking is afgenomen van 1,4 hectare in 1960 tot slechts 0,5 hectare per persoon in 2019, een daling van 60%.

Het onderzoek van het Center for Biodiversity and Climate Change, Forestry and Forest Products Research Institute (FFPRI) en gepubliceerd in Environmental Research Letters vond een totale bosafname van 81,7 miljoen hectare sinds 1960.

Volgens de studie bereikte het wereldwijde bruto bosverlies in de periode (1960 tot 2019) 437,3 miljoen hectare, opwegend tegen de totale bruto boswinst van 355,6 miljoen hectare in die tijd.

Dit bosverlies, gecombineerd met een toenemende bevolking van ongeveer 3 miljard mensen in 1960 tot 7,7 miljard mensen in 2019, heeft geleid tot een vermindering van het bosareaal per hoofd van de bevolking met 60%. Verlies van deze schaal zal miljoenen mensen treffen, legde de studie uit.

Bossen beslaan momenteel bijna een derde van de planeet en zijn cruciaal voor de biodiversiteit. Wereldwijd zijn bossen de thuisbasis van meer dan 60.000 boomsoorten en bieden ze habitats voor ongeveer 80% van alle amfibieënsoorten, 75% van de vogelsoorten en 68% van de zoogdiersoorten, volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties. Maar het verdwijnen en verbrijzelen van bossen bedreigt deze unieke soorten.

Maar mensen hebben bijna 75% van de bodem op aarde veranderd, inclusief bossen. Naast het bedreigen van de biodiversiteit, waarschuwen de Verenigde Naties dat bossen belangrijk zijn voor het vertragen van de klimaatverandering en het ondersteunen van al het leven op aarde, inclusief het menselijk leven. Ontbossing en andere vormen van landdegradatie dragen ook bij aan de toename van zoönotische ziekten.

Hoewel illegale houtkap een rol speelt bij bosverlies, is de belangrijkste oorzaak van ontbossing de landbouw, omdat steeds meer land wordt gesloopt om gewassen te verbouwen of vee te houden. Meer wereldwijde monitoring, behoud en herbebossing zijn nodig om bosgrond te behouden en grote biodiversiteitsverliezen te voorkomen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: