Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Hawaii får sin sista leverans av kol, någonsin

Det är slutet på en smutsig era på Hawaii. Statens sista kolsändning någonsin anlände till Oahu på onsdagen, på väg till det sista återstående koleldade kraftverket, som kommer att stängas i september.

De nyligen anlända 15 000 ton kol är för AES Hawaii kraftverk, det största kraftverket på Oahu och den viktigaste källan till öns el. Anläggningen på 180 megawatt gav 13 % av statens totala kraft 2018.

Hawaii har drivit en aggressiv förändring mot förnybar energi. 2014 lovade staten att komma till 100 % förnybar energi till 2045, den första staten som gjorde ett nettonolllöfte, samtidigt som de försökte fasa ut fossila bränslen och se över sin energistruktur.

År 2020 förbjöd senatens lagförslag 2629 på Hawaii att använda kol för makt på öarna. Ägarna till AES Hawaii hade redan meddelat anläggningens pensionering innan kolförbudet antogs, men tillsammans med andra kolförbud i stater som Oregon och Illinois, sänder löftet ett starkt budskap om statens avsikter.

Trots sina rikliga naturresurser och potential för förnybara energiprojekt, har Hawaiis energimix traditionellt förlitat sig mycket på kol och olja; den använder mer olja för el än någon annan stat. År 2015 kom mer än 67 % av dess el från olja, medan mer än 15 % kom från kol. Dessa fossila bränslen är alla importerade från andra länder, vilket bidrar till att göra Hawaiis elkostnader till de högsta i landet och nästan tre gånger det nationella genomsnittet.

Förnybar energi har gjort stora framsteg de senaste åren. Enligt EIA nästan fördubblades solenergiinstallationerna från 2015 till 2020, mycket tack vare ökade takpaneler. År 2021, enligt en rapport från verktyget Hawaiian Electric, gav förnybara energikällor mer än hälften av all energi till Hawaii och Maui län, de näst och tredje folkrikaste länen i delstaten.

Men statens övergång, inklusive stängningen av AES-fabriken i september, är inte utan några stötar. Anläggningens ägare, AES Corporation, sa att några av de förnybara projekt som den hade tänkt använda för att ersätta kolkraftverken ännu inte har kommit online på grund av olika problem, inklusive problem med leveranskedjan. Företaget sa att det skulle bränna olja under tiden.

De kamper som Oahu kan ha för att ersätta kraften från den pensionerande anläggningen kan förebåda liknande utmaningar i resten av staten när den går över till förnybara energikällor.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: