Social Climate Tech News

Mon 29 08 2022
Image

For at løse klimakrisen skal vi tøjle de ødsle rige

by bernt & torsten

“Bare at spise en milliardær ville gøre mere for at forhindre klimaændringer end at blive veganer eller aldrig køre bil resten af dit liv.” Sådan proklamerede et opslag på Extinction Rebellions Instagram i sidste uge.

XR har ikke tidligere været kendt for sin klasseanalyse (selv nu: “Dette er en vittighed,” sagde gruppens billedtekst). Og alligevel ramte det: indlægget er blevet liket 40.000 gange, omtrent lige så meget som XR’s tidligere 11 indlæg tilsammen.

Billedet var et meme af Lisa Simpson foran et auditorium, oprettet af en konto kaldet Ragged Trousered Philanderer. Men det indkapsler et alvorligt voksende skift i fortællingen om klimaaktivisme: Vi kan ikke løse klimakrisen uden at løse problemet med ulighed.

I årtier har offentligheden opfattet klimaændringer som en krise, som vi alle er involveret i. Miljøkampagner opfordrede os alle til at slukke lyset, købe mere brændstofeffektive biler og genbruge så meget som muligt – vores forbrug skal tilpasses for at minimere vores indvirkning på planeten.

Men det bliver mere og mere klart, at sådanne bestræbelser, selvom de ikke er unødvendige, er mindre end en dråbe i havet. Intet kørte dette hjem mere i sommer end et andet Instagram-indlæg: Kylie Jenners billede af hende og partner Travis Scott, der står foran to private jetfly med billedteksten: “vil du tage min eller din?”

Det blev offentliggjort få dage efter, at Jenner, viste det sig senere, tog sit privatfly med på en flyvning, der kun varede 17 minutter. Det lyder måske ikke af meget, men det blev anslået at have udhulet et ton kulstof i atmosfæren – omkring en fjerdedel af den gennemsnitlige persons årlige kulstofaftryk globalt.

Jenners iøjnefaldende kulforbrug blev en katalysator for en bølge af rapportering om de riges brug af private jetfly. Og ikke kun de superrige. The Guardian rapporterede, at Disneys promovering af en $ 110.000 pakkerejse rundt om i verden med en kulstofpris på 6,2 tons for hver af sine 75 betalende gæster. Det er omkring 20 gange mere end gennemsnittet på 0, 3 tons for nogen i et lavindkomstland, ifølge Verdensbanken.

Flyvning er uden tvivl det mest opsigtsvækkende eksempel på de riges spild af kuldioxid, ifølge Andreas Malm, professor i humanøkologi ved Lunds Universitet, Sverige, og forfatter til den indflydelsesrige polemik How To Blow Up A Pipeline.

»Hvis man som individuel forbruger ønsker at forbrænde så meget kulstof som muligt, udlede så meget CO2 som muligt, så er det, man gør, at gå på en flyvende varme,« siger han. “Det er det mest CO2-intensive forbrug, man kan hengive sig til. Det overgår alt andet, kørsel og kødædende og hvad som helst – især da disse emissioner ikke tjener noget legitimt formål og ikke tjener noget menneskeligt behov.

Et sådant forbrug har gjort de rigeste 1% af verdens befolkning ansvarlige for mere end dobbelt så meget kulstofforurening som de fattigste 50% – 3,1 milliarder mennesker – i løbet af de sidste 25 år, ifølge Oxfam. Og i takt med at uligheden fortsætter med at vokse, vil deres uforholdsmæssige indvirkning også vokse. I 2030 forudser Oxfam, at CO2-aftrykket fra verdens rigeste 1 pct. vil være 30 gange større end det niveau, der er i overensstemmelse med Parisaftalens 1,5 graders mål.

Og alligevel er det ikke engang halvdelen af historien, fordi virkningen af verdens rigeste mennesker ikke kun er på deres forbrug, men inden for produktionsområdet, hvorfra de superrige får deres rigdom, sagde Matthew Huber, professor i geografi ved Syracuse University i New York.

I en ny bog, Climate Change as Class War, beskriver Huber, hvordan det fossile brændstofsystem er uløseligt forbundet med et økonomisk system, der konstant fører til større rigdom i hænderne på nogle få. Ja, det er rigtigt, at Jenner, Jeff Bezos, Elon Musk og andre bidrager til klimanedsmeltningen med deres superyachter, privatfly og lignende – men hvad spørger Huber om de mennesker, der solgte dem brændstoffet i første omgang?

Hvis der er lektioner her for aktivister og alle, der er interesseret i at tackle klimakrisen, siger Huber og Malm, at forandring skal starte med de rigeste og mest magtfulde. Men, siger Malm, vi kan ikke forvente, at regeringerne gør arbejdet for os.

»Alle de regeringer, jeg kender til, er taknemmelige over for disse mennesker, deres missionsledere, om I vil; de klasser, de skal pille mest ved,” siger Malm. “Det gør det ekstremt svært at forestille sig nogen regering bevæge sig mod netop disse mennesker, fordi de er de nærmeste.”

“Hvis regeringer ikke kan angribe de mest grelle eksempler på luksusemissioner, så er almindelige mennesker nødt til at gøre det,” tilføjer han. “Jeg tror, at det næste skridt for den slags aktivisme er at gå efter private jetfly, superyachts og andre monstrøse maskiner til luksusemissioner. Det er ikke sådan, at vi er færdige med SUV’er. Den kampagne skal bare formere sig og sprede sig yderligere og intensiveres. Men der er flere mål end SUV’er.”

Og så ser det ud til, at vi er seriøse om en fremtid på en beboelig planet, der spiser milliardærer.

Origional: The Guardian –

Share: