Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

FN lyckas inte nå en överenskommelse för att skydda det marina livet

Den senaste samtalsomgången vid FN som syftade till att säkra skydd för marint liv i internationella vatten som täcker halva planeten avslutades utan överenskommelse på lördagen.

Den femte diskussionsomgången inleddes för två veckor sedan och var utformad för att upprätta ett FN:s havsfördrag som skulle fastställa regler för att skydda den biologiska mångfalden i två tredjedelar av världens oceaniska områden som ligger utanför territorialvatten.

Men FN:s medlemmar misslyckades med att komma överens om hur man skulle dela fördelarna med marint liv, upprätta skyddade områden eller förhindra mänsklig aktivitet med liv på öppet hav.

Många hoppades att New York-sessionen, som började den 15 augusti, i slutändan skulle producera en överenskommen fördragstext om ”bevarande och hållbar användning av marin biologisk mångfald utanför nationell jurisdiktion.”

Men miljöaktivister, som noterade att diskussionerna hade fortsatt och avbrutits i 15 år, uttryckte besvikelse och skyllde på rika länder, inklusive USA, för att vara för långsamma med att kompromissa.

Bland de frågor som håller uppe fördraget är enighet om en process för att skapa skyddade områden och miljökonsekvensbeskrivningar.

Vissa grupper, som Stillahavsöarna och den karibiska gruppen, hade drivit på för att slutföra avtalet. Men länder i den globala norden hade bara börjat arbeta för att nå kompromisser under de sista dagarna av förhandlingarna, sa hon.

Greenpeace hade på torsdagen varnat för att fördragssamtalen var på gränsen till misslyckande på grund av girigheten från länder i High Ambition Coalition och andra som USA och Kanada. I fråga, sade gruppen, prioriterade hypotetiska framtida vinster från Marine Genetics Resources framför att skydda haven.

USA:s biträdande utrikesminister sa att USA förblir förbundet att skydda minst 30 % av världens hav till 2030.

Om inte FN:s generalförsamling schemalägger ett särskilt akutmöte för att avsluta förhandlingarna, kommer samtalen inte automatiskt att återupptas förrän nästa år.

Om kroppen misslyckas med att göra det, varnade Greenpeace för att ”det kommer att vara utmanande att skydda 30% av världens hav till 2030 – målet 30×30 som forskarna säger är det minimum som behövs för att ge haven utrymme att återhämta sig”.

Misslyckandet med att nå en överenskommelse kommer efter att världens ledare vid FN:s havskonferens i Lissabon i juli lovade att göra allt som står i deras makt för att rädda haven. Men trots upplyftande uppmaningar i det avslutande uttalandet framkom inga tydliga åtaganden.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: