Social Climate Tech News

Fri 26 2022
Image

Europa wordt geconfronteerd met een energiepandemie

by bernt & torsten

Europa wordt geconfronteerd met een nieuwe pandemie-achtige situatie waarin de maatschappelijke ineenstorting veel landen bedreigt. Het jaar van slechte politieke beslissingen over het energiebeleid in de EU heeft een situatie gecreëerd waarin landen in de EU niet voorbereid zijn op de hoge energieprijzen van de komende winter. De huidige strategie in sommige EU-landen is om de elektriciteitsprijzen te beperken of mensen te compenseren voor de gestegen kosten door middel van tijdelijke belastingverlagingen.

Wanneer alles duurder wordt, werkt het niet om mensen te compenseren voor de kleinste stijging van de uitgaven.

Het probleem

Elektriciteitsmarktanalisten hebben voorspeld dat de prijs voor het verwarmen van een standaardvilla in de zuidelijke helft van Zweden tijdens de vijf wintermaanden met SEK 10.000 per maand kan stijgen.Soortgelijke prijsstijgingen bedreigen veel Europese landen waar de koude temperaturen niet zo hoog zijn, maar de elektriciteitsprijzen nog hoger zijn dan in Zweden.

Zelfs voor veel elektriciteitsintensieve bedrijven betekent dit extreem hoge kosten die het onmogelijk kunnen maken om het bedrijf voort te zetten.Bedrijven waarschuwen nu al dat er personeelsreducties worden verwacht en in het ergste geval een reeks faillissementen.

Hoeveel gemiddelde huishoudens kunnen 10.000 sek per maand extra betalen voor een item dat onmogelijk is om zonder te leven?Natuurlijk kunnen we energie besparen door de binnentemperatuur te verlagen en de energie-efficiëntie te verbeteren.Het is mogelijk om een beetje te besparen op de marge.Maar de enorme kosten zijn niet te helpen.Als er een extra koude winter is, schijnen de kosten nog meer.

Als mensen zonder werk zitten, zal het betalen van hun rekeningen nog uitdagender zijn, wat een huizencrash kan veroorzaken als paniekerige mensen gedwongen worden hun appartementen en huizen te verkopen omdat ze de combinatie van stijgende rentetarieven en torenhoge elektriciteitsprijzen niet kunnen betalen.

Als het duurder wordt om in een elektrische auto te rijden, wat duurder is om aan te schaffen dan een benzineauto, wordt een essentieel onderdeel van de klimaattransitie bedreigd.

De overheid kijkt naar energie, met name elektriciteit, vanuit een gecentraliseerd perspectief. Met interesse van lobbyisten zijn politieke partijen op de juiste elektriciteit verkocht van een door de staat gecontroleerde dienst aan bedrijven die spotprijzen voor elektriciteit verhandelen op de elektriciteitsbeurzen zoals EEX en Nord Pool.

De oplossing

Er is een oplossing voor deze waanzin over hoe elektriciteit wordt verhandeld en gedistribueerd; verandering, verzet en protesten van bedrijven en individuen die het meest zullen verliezen, zullen ongetwijfeld gebeuren.

De oplossing is om residentiële elektriciteit te decentraliseren, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om residentiële windmolens en zonnepanelen op hun huizen te plaatsen. In Zweden zijn er dus Statista 2,1 miljoen een- en tweegezinswoningen. Dus als u een 4kw wind- en zoncombo op elk dak plaatst, heeft u een gecombineerd vermogen van 8,4 gigawatt bij maximaal vermogen. Omdat zon en wind niet altijd op hun hoogtepunt zijn, is een realistischer energievermogen ongeveer 2 gigawatt. Een kerncentrale daarentegen produceert over het algemeen ongeveer 1 gigawatt aan vermogen.

Waarom ZON en Wind

De residentiële elektriciteitsmarkt is gericht op zonne-energie. De wind is ook een vitale hulpbron, daarom is een zonne- / windcombinatie het beste alternatief, omdat ZON slechts een paar uur per dag schijnt. De wind kan 24×7 beschikbaar zijn – natuurlijk weten we dat er dagen zonder wind zijn, vaak, wanneer er geen wind is, het helder is en de zon overdag schijnt. Het hebben van opslagcapaciteit zou van cruciaal belang zijn om residentiële elektriciteit een norm te maken.

Wat is er nodig?

Er moet een scheiding komen tussen residentiële of commerciële elektriciteit, het beleid veranderen en residentiële elektriciteit dereguleren, en de elektriciteitsbedrijven elektriciteit laten kopen van residentiële overcapaciteit. Wat vandaag blokkeert, gaat allemaal over geld, het elektriciteitsbedrijf verdient geld aan de kosten van het gebruik van hoogspanningslijnen, de aansluiting op een elektriciteitsnet en om elektriciteit te verkopen aan woningen, overheid, via beleid, verdient geld aan het belasten van elektriciteit aan bewoners en elektriciteitsbedrijven.

Als we willen werken aan welvaart, de groene transitie en bewoners niet willen beschuldigen van de kosten van elektriciteit, moeten we buiten de bankkluis gaan denken. We hebben een meer sociale benadering van essentiële hulpbronnen nodig, een deelmodel in plaats van een winstoogmerk.

Share:

Leave A Comment