Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Europa står inför en energipandemi

Europa står inför en ny pandemiliknande situation där samhällskollaps hotar många länder. Ett år av dåliga politiska beslut om energipolitiken i EU har skapat en situation där länder i EU inte är beredda på den kommande vinterns höga energipriser. Den nuvarande strategin i vissa EU-länder är att sätta ett tak för elpriserna eller kompensera människor för de ökade kostnaderna genom tillfälliga skattesänkningar.

När allt blir dyrare fungerar det inte att kompensera människor för den minsta utgiftsökningen.

Problemet

Elmarknadsanalytiker har räknat med att priset för uppvärmning av en standardvilla i södra halvan av Sverige under de fem vintermånaderna kan stiga med 10 000 kronor i månaden.Liknande prishöjningar hotar många europeiska länder där kylan inte är lika hög, men elpriserna är ännu högre än i Sverige.

Även för många elintensiva företag innebär det extremt höga kostnader som kan göra det omöjligt att fortsätta verksamheten.Företagen varnar redan för att personalneddragningar väntas och i värsta fall en rad konkurser.

Hur många genomsnittliga hushåll kan betala 10 000 kronor extra i månaden för en vara som är omöjlig att leva utan?Naturligtvis kan vi spara energi genom att sänka inomhustemperaturen och förbättra energieffektiviteten.Det går att spara lite på marginalen.Men den enorma kostnaden kan inte hjälpas.Om det blir en extra kall vinter lyser kostnaden ännu mer.

Om människor är utan arbete kommer det att bli ännu mer utmanande att betala sina räkningar, vilket kan utlösa en bostadskrasch om panikslagna människor tvingas sälja sina lägenheter och hus eftersom de inte har råd med kombinationen av stigande räntor och skyhöga elpriser.

Om det blir dyrare att köra elbil, som är dyrare att köpa än en bensindriven bil, hotas en väsentlig del av klimatomställningen.

Regeringen ser på energi, särskilt el, ur ett centraliserat perspektiv. Med intresse från lobbyister har politiska partier på höger el sålts ut från en statskontrollerad tjänst till företag som handlar elspotpriser på elbörserna som EEX och Nord Pool.

Lösningen

Det finns en lösning på denna galenskap när det gäller hur el handlas och distribueras; förändring, motstånd och protester från företag och individer som kommer att förlora mest kommer utan tvekan att hända.

Lösningen är att decentralisera bostadsel, vilket gör det lättare för människor att placera vindkraftverk och solpaneler på sina hus. I Sverige finns det alltså 2,1 miljoner en- och tvåbostadshus. Så om du placerar en 4kw vind- och solkombination på varje tak får du en sammanlagd effekt på 8,4 gigawatt vid max effekt. Eftersom sol och vind inte alltid är på topp är en mer realistisk energikapacitet cirka 2 gigawatt. Ett kärnkraftverk producerar däremot i allmänhet cirka 1 gigawatt kraft.

Varför SUN och Vind

Bostadsmarknaden har varit inriktad på Solar. Vinden är också en viktig resurs, varför en sol/vind-kombination är det bästa alternativet, eftersom SOLEN bara skiner några timmar om dagen. Vinden kan vara tillgänglig 24×7 – naturligtvis vet vi att det finns dagar utan vind, ofta, när det inte finns vind, är det klart och SOLEN skiner under dagen. Att ha lagringskapacitet skulle vara avgörande för att göra bostadsel till en norm.

Vad behövs

Det behövs en separation av bostäder från kommersiell el, ändra politik och avreglera bostadsel och få elbolagen att köpa el från bostäders överkapacitet. Det som blockerar i dag handlar om pengar, elbolaget tjänar pengar på kostnaden för användning av kraftledningar, anslutning till ett elnät och för att sälja eldrift till bostäder tjänar staten, genom politik, tjänar pengar på att beskatta eldrift till invånare och elbolag.

Om vi ska arbeta för välstånd, den gröna omställningen och inte skuldsätta invånarna över elkostnaden måste vi börja tänka utanför bankvalvet. Vi måste ha ett mer socialt förhållningssätt till viktiga resurser, en delningsmodell snarare än ett vinstdrivande tänkande.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: