Social Climate Tech News

Mon 08 08 2022
Image

Ett enormt 1 000 MWh batteri på platsen för en stängd kolanläggning får NSW Australia planeringsgodkännande

by bernt & torsten

Ett enormt 500MW/1000MWh-batteri på platsen för den slutade Wallerawang-koleldade kraftstationen nära Lithgow, New South Wales (NSW), Australien, har vunnit planeringsgodkännande från NSW statliga myndigheter.

Wallerawang-batteriet – som ska utvecklas av Greenspot – är ett av de största av ett antal stora batterier som föreslås för NSW, landets största och mest kolberoende nät, som planerar en dramatisk och snabb övergång till förnybar energi och lagring.

Planeringsgodkännande tillkännagavs av den statliga planeringsmyndigheten på torsdagen, och noterade att det var beläget på platsen för en tidigare 1240MW kolgenerator som stängde 2014 på mark som innehöll en nyligen skördad tallplantage. Den var avskärmad från närliggande bostäder och ligger nära befintlig energiinfrastruktur.

Institutionen för planering noterade också att projektet skulle kräva en kapitalinvestering på 404 miljoner dollar, skapa 100 byggnadsjobb och tillhandahålla 2 miljoner dollar i samhällsförbättringsprojekt via det lokala rådet.

Greenspot kommer sannolikt att utveckla batteriet i minst två etapper, först med en 300MW-anläggning – troligen med två timmars lagring, beroende på marknadsförhållanden – och hoppas att det kan bli en del av en ny industrianläggning på platsen.

Det ligger strax utanför Central West Orana Renewable Energy Zone, där de första auktionerna för nättillträdesrättigheter för vind-, sol- och lagringsprojekt kommer att hållas senare i år. Ändå ligger den på den huvudsakliga transmissionslinjen som förbinder zonen med de stora lastcentralerna i Sydney.

Greenspot har sagt att man hoppas att ett slutgiltigt investeringsbeslut kan fattas senare i år, och om så är fallet kan den första etappen av Wallerawang-batteriet vara i drift till sommaren 2023/24, i tid för stängningen av Liddell-kolgeneratorn i Hunter Valley.

Flera andra storskaliga lagringsprojekt föreslås också i området, inklusive det liknande Great Western Battery som föreslagits av Neoen, som redan har byggt de två största batterierna i Australien, Victoria Big Battery nära Geelong och Hornsdale Power Reserve i södra Australien.

Neoen-projektet är fortfarande i planeringsgodkännandeprocessen och skulle försöka ansluta till samma transformatorstation. Det är inte klart om båda projekten kommer att genomföras samtidigt.

Samtidigt har både EnergyAustralia (vid Lake Lyell) och Atco (vid Central West nära Bathurst) också förslag på stora pumpade vattenkraftprojekt.

Share: