Press "Enter" to skip to content

Er det på tide at gøre en ende på kattenes ret til at strejfe?

Pet katte dræber sangfugle i millioner, såvel som gnavere og andet dyreliv. Men hvor stor en trussel udgør de, og skal de holdes indendørs? Eksperternes meninger er delte

Der er en omfattende fugleredningsmission i gang i byen Walldorf. Som et af Tysklands sidste hjem for den jordrugende krøl er det lokale distrikt ivrig efter at beskytte sine tre resterende ynglepar. Derfor har de beordret beboerne til at låse deres katte inde indendørs om sommeren i de næste tre år eller få store bøder: 500 euro (420 kroner), hvis en kat fanges udendørs; 50.000 euro, hvis den tager en truet lærke.

Debatten om fritgående katte har raset i USA i årevis. Forskning har vist, at katte – for det meste vilde, men også husdyr – dræber milliarder af amerikanske fugle og pattedyr årligt. Og selvom de primært er motiveret af opfattede risici fra prærieulve og trafik, holder 70 % af de amerikanske katteejere nu deres katte inde, hvilket er en opgang fra 35 % i slutningen af 1990’erne.

Britiske katteejere føler sig anderledes: ca. 70% frigiver deres katte, en lignende procentdel som andre europæiske lande. Adgang til naturen betragtes som godt for kattenes trivsel, en holdning, der deles af velgørende organisationer som Cats Protection og Battersea Dogs & Cats Home, og der er få rovdyr at bekymre sig om. EU har endda erklæret, at det tror på den frie bevægelighed for katte.

Men katte er også produktive jægere af dyreliv i Storbritannien og Europa. En undersøgelse offentliggjort i april anslog, at katte i Storbritannien dræber 160 til 270 millioner dyr årligt, en fjerdedel af fuglene. Det reelle tal vil sandsynligvis være endnu højere, da undersøgelsen brugte kattepopulationen i 2011 på 9,5 millioner; det er nu tættere på 12 millioner, forstærket af den pandemiske kæledyrsvilla. Set sammen med fugle i tilbagegang i EU og Storbritannien er det “temmelig alarmerende”.

SongBird Survival hævder, at det handler om at være opmærksom på fugle, der allerede er under pres. Mange af disse fuglearter, der er på listen [UK birds of conservation concern], ligner faktisk de fuglearter, der ofte fanges af katte.

Tag greenfinch. Et udbrud af den parasitinducerede sygdom trichomonosis førte til et fald på 65% i befolkningen i Storbritannien i midten af 2000’erne, hvilket gjorde det til den røde liste for bevarelse. Som jordføder er det et let bytte for katte. Dunnock, hvis antal er faldet med mere end en tredjedel siden 1960’erne på grund af forsvindende fødekilder, er en anden jordføder og hyppigt kattebytte. Det er i øjeblikket på den gule liste.

Så skal briterne vedtage den amerikanske måde og give afkald på fri roaming? Det kan allerede ske. Selvom det er tidlige dage, holder et voksende mindretal deres katte helt indendørs.

I stedet anbefaler Cats Protection et udgangsforbud for katte fra skumring til daggry, som det håber vil være en “win-win”; SongBird Survival og RSPB understøtter også et sådant skridt. Katte og fugle er mest aktive i skumringen og daggry. Der er nogle tegn på, at katte bliver ramt af biler om natten noget oftere end om dagen.

For yderligere at reducere jagt kan folk gøre deres haver fuglevenlige og få deres katte til at bære farverige hagesmække (beviserne på ure er mindre klare). Fodring af katte med en kost af protein fra kød reducerer mængden af bytte, de bringer hjem, samt at lege med dem i mindst 10 minutter om dagen.

Det handler om, at folk tager ansvar for deres dyr. Hvad det betyder, kan dog vise sig at være en kulturel forskel.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: