Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Den globala skogsarealen har minskat med 60 % sedan 1960, visar studien

En ny studie har funnit en alarmerande förlust i skogsområden globalt, inklusive att den globala skogsarealen per capita har minskat från 1,4 hektar 1960 till bara 0,5 hektar per person år 2019, en minskning med 60 %.

Forskningen från Center for Biodiversity and Climate Change, Forestry and Forest Products Research Institute (FFPRI) och publicerad i Environmental Research Letters fann en total skogsnedgång på 81,7 miljoner hektar sedan 1960.

Enligt studien nådde den globala bruttoskogsförlusten under perioden (1960 till 2019) 437,3 miljoner hektar, vilket uppvägde den totala bruttoskogsvinsten på 355,6 miljoner hektar under den tiden.

Denna skogsförlust, i kombination med en ökande befolkning från cirka 3 miljarder människor 1960 till 7,7 miljarder människor 2019, har lett till en minskning av skogsarealen per capita med 60 %. Förlust av denna skala kommer att påverka miljontals människor, förklarade studien.

Skogar täcker för närvarande nästan en tredjedel av planeten och är avgörande för den biologiska mångfalden. Globalt är skogarna hem för mer än 60 000 trädarter och ger livsmiljöer för cirka 80 % av alla groddjursarter, 75 % av fågelarter och 68 % av däggdjursarter, enligt FN:s miljöprogram. Men försvinnande och splittrade skogar hotar dessa unika arter.

Men människor har förändrat nästan 75% av jorden på jorden, inklusive skogar. Förutom att hota den biologiska mångfalden, varnar FN för att skogar är viktiga för att bromsa klimatförändringarna och stödja allt liv på jorden, inklusive mänskligt liv. Avskogning och andra former av markförstöring bidrar också till att öka de zoonotiska sjukdomarna.

Även om olaglig avverkning spelar en roll i skogsförlusten, är den främsta orsaken till avskogning jordbruket, eftersom mer och mer mark raseras för att odla grödor eller föda upp boskap. Mer global övervakning, bevarande och återplantering av skog är nödvändiga för att upprätthålla skogsmark och förhindra stora förluster av biologisk mångfald.

Var den första att kommentera

Kommentera

%d bloggare gillar detta: