Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

DeepMind vond de structuur van bijna alle eiwitten die de wetenschap kent

DeepMind brengt een gratis uitgebreide database uit met zijn voorspellingen over de structuur van bijna alle eiwitten die de wetenschap kent, kondigde het bedrijf aan, een dochteronderneming van Google’s moederbedrijf Alphabet.

DeepMind transformeerde de wetenschap in 2020 met zijn Software AlphaFold AI, die zeer nauwkeurige voorspellingen van de structuren van eiwitten produceert – informatie die wetenschappers kan helpen begrijpen hoe ze werken, wat kan helpen bij de behandeling van ziekten en het ontwikkelen van medicijnen. Het begon afgelopen zomer voor het eerst met het openbaar maken van de voorspellingen van AlphaFold via een database die is gebouwd in samenwerking met het European Molecular Biology Laboratory (EMBL). De eerste set bevatte 98 procent van alle menselijke eiwitten.

Nu breidt de database zich uit tot meer dan 200 miljoen structuren, “die bijna elk organisme op aarde bestrijken waarvan het genoom is gesequenced”, zei DeepMind in een verklaring.

Eiwitstructuren van AlphaFold worden al veel gebruikt door onderzoeksteams over de hele wereld. Ze worden aangehaald in onderzoek naar zaken als een kandidaat-malariavaccin en de gezondheid van honingbijen. “Wij geloven dat AlphaFold de belangrijkste bijdrage is die AI tot nu toe heeft geleverd aan het bevorderen van wetenschappelijke kennis,” zei Pushmeet Kohli, directeur van AI voor wetenschap bij DeepMind, in een verklaring.

Alphabet bouwt verder op het succes van AlphaFold. Alphabet lanceerde een bedrijf genaamd Isomorphic Labs dat AI-tools zal richten op het ontdekken van geneesmiddelen, en hoewel het los staat van DeepMind, zullen de twee bedrijven samenwerken. DeepMind startte ook een lab aan het Francis Crick Institute, waar onderzoekers experimenten kunnen uitvoeren die de informatie uit het AI-systeem testen.

Het hebben van gemakkelijke toegang tot voorspelde eiwitstructuren geeft onderzoekers een boost in onderzoeksinspanningen in het wetenschappelijke landschap – zoals degenen die proberen te begrijpen hoe complexe processen in het lichaam werken of welke moleculen kunnen worden gebruikt om zaken als vervuiling aan te pakken.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: