Social Climate Tech News

Mon 15 08 2022
Image

Selv lave niveauer af luftforurening kan skade sundheden, viser undersøgelse

by bernt & torsten

En undersøgelse foretaget i Canada, et af de reneste lande i verden, kan hjælpe regeringer med at tænke på fremtidige måder at håndtere luftforurening på.

Rigelige data fra Londons berygtede smog fra 1952 tyder på, at indånding af høje koncentrationer af luftforurenende stoffer skader vores helbred. Dette føder ind i 1900-00-00-00-kvaliteten af vores luft. Den nye undersøgelse så imidlertid på sundhedsskaderne ved luftforurening fra en anden vinkel.

Folketællinger for mere end 7 millioner canadiere mellem 1981 og 2016 blev kombineret med luftforureningsdata for at afgøre, om små mængder partikelforurening stadig var skadelige.

På trods af den relativt rene luft fandt undersøgelsen, at næsten 8.000 canadiere dør tidligt hvert år af udendørs luftforurening. Især oplevede selv mennesker i de reneste områder en indvirkning på deres helbred.

Skader på luftforurening blev set i koncentrationer, der var på omkring halvdelen af Verdenssundhedsorganisationens seneste retningslinjer og kun en fjerdedel af det foreslåede 2040-mål for England.

Den canadiske undersøgelse var en af tre finansieret af US Health Effects Institute. De to andre så på mere end 60 millioner mennesker i USA og 27 millioner i Europa. De kom til lignende konklusioner: Ingen nedre grænse kan anvendes til at definere sikker luftkvalitet. Det betyder, at regeringer ikke bør begrænse deres ambitioner om at sætte mål for den værste luft, folk skal indånde.

I sidste måned advarede en gennemgang i Storbritannien om, at luftforurening bidrager til demens, og en gennemgang i USA viste, hvordan astma kan starte fra udsættelse for luftforurening fra trafikken. Selv om Det Forenede Kongerige og de europæiske lande er fast besluttet på at reducere den gennemsnitlige partikelforurening og den samlede forurening, der produceres af hvert land, understreger den voksende dokumentation behovet for en indsats for at forbedre luftforureningen overalt, især for unge og sårbare mennesker.

Share: