Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

5 redenen om een groot Biosfeerreservaat in de Stille Oceaan te creëren voor de kust van Latijns-Amerika

De oostelijke tropische wateren van de Stille Oceaan zijn de thuisbasis van een duizelingwekkende reeks van leven, van walvissen, haaien en zeeschildpadden tot bruinvissen, tonijn, koralen en zeevogels. Nu, na bijna twee decennia van samenwerking, zeggen de presidenten van Colombia, Costa Rica, Ecuador en Panama dat het tijd is om dit bloeiende mariene ecosysteem te beschermen en te behouden door een grensoverschrijdende grens van 500.000 vierkante mijl (193.000 vierkante kilometer) vast te stellen. biosfeerreservaat, dat ongeveer zo groot zou zijn als Spanje en een van de grootste ter wereld.

In november 2021 ondertekenden de vier presidenten een overeenkomst om een biosfeerreservaat te creëren dat zou helpen bij het verbinden van wateren die worden of binnenkort worden beschermd in de buurt van Cocoseiland (Costa Rica), de Cordillera de Coiba (Panama), de Galápagos-eilanden (Ecuador) en de eilanden Gorgona en Malpelo (Colombia). In het afgelopen jaar heeft elk land nieuwe toezeggingen gedaan om deze ecologische hotspots te beschermen en beloofd ten minste 30% van zijn respectieve exclusieve economische zones te beschermen.

Het beschermen van de paden tussen de biologische hotspots van de regio – die al ecologisch met elkaar verbonden zijn – zou tonijn, haaien, roggen, walvissen, vogels, zeeschildpadden en vele andere wezens beschermen die afhankelijk zijn van deze gangen om zich te voeden, te verzamelen, voort te planten. , en bevallen. De wetenschap toont aan dat grote, beschermde gebieden die meerdere habitats omvatten en migratieroutes en belangrijke habitats beschermen, de connectiviteit van populaties beter kunnen waarborgen, wat soorten vervolgens kan helpen veerkracht op te bouwen in een veranderende omgeving. Naast de natuurlijke voordelen zou het reservaat ook de voedselzekerheid ondersteunen en de lokale economieën versterken.

Het reservaat zou voortbouwen op een intergouvernementeel initiatief uit 2004, bekend als de Oostelijke Tropische Mariene Corridor (ook bekend onder het Spaanse acroniem CMAR) dat een formele – zij het vrijwillige – manier biedt voor de vier landen om samen te werken aan uitdagingen die van invloed zijn op de wateren van de regio. De inspanningen hebben geleid tot een toenemende samenwerking op het gebied van het behoud van de zee, meer samenwerking en kennisuitwisseling tussen beschermde mariene gebieden, een betere beleidscoördinatie tussen de ministers van Milieu en de vaststelling van gemeenschappelijke standpunten. In 2020 heeft de CMAR bijvoorbeeld, als reactie op een grote industriële vloot onder buitenlandse vlag die in de buurt van het zeereservaat Galápagos opereert, een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin de bezorgdheid over bedreigingen voor de biodiversiteit wordt aangepakt en de internationale gemeenschap wordt opgeroepen om het toezicht op en de controle op visserijactiviteiten te versterken.

Bovendien heeft een brede coalitie van filantropische en niet-gouvernementele organisaties onlangs technische en financiële steun toegezegd om Colombia, Costa Rica, Ecuador en Panama te helpen hun visie op het vestigen van het biosfeerreservaat te bereiken. Als coalitielid werkt het Pew Bertarelli Ocean Legacy Project samen met gekozen leiders, gemeenschappen, inheemse groepen, overheidsfunctionarissen, wetenschappers en andere NGO’s om deze inspanningen te ondersteunen.

Vijf redenen om het biosfeerreservaat in de oostelijke tropische Stille Oceaan te creëren

1 Bescherming van mariene soorten en ecosystemen

De biologisch rijke wateren van de regio ondersteunen vitale mariene ecosystemen met meer dan 600 mariene soorten, waaronder een buitengewoon aantal die endemisch, inheems of migrerend zijn. De regio heeft belangrijke habitats voor walvissen, tonijn, roggen, zeeschildpadden, vogels en enkele van ’s werelds hoogste concentraties haaien. Een biosfeerreservaat zou de bescherming van dit enorme, unieke, onvervangbare en onderling verbonden ecosysteem toevoegen en versterken.

2 Ecologische verbinding

De onderling verbonden ecosystemen van de oostelijke tropische Stille Oceaan ondersteunen een breed scala aan leven, waaronder ongeveer 160 endemische en migrerende mariene soorten. En zoals al het niet-menselijke leven op aarde, herkennen de organismen in CMAR-wateren geen nationale grenzen. Hun duurzaamheid hangt af van hoe goed hun leefgebieden – en de gebieden eromheen – met elkaar verbonden en beschermd zijn.

Door het aanzienlijke mariene grondgebied van vier landen op te nemen, zou het biosfeerreservaat helpen de routes van over grote afstanden trekkende en bedreigde soorten die deze nationale grenzen overschrijden, helpen beschermen. De wetenschap toont aan dat grote, conserverende gebieden die meerdere habitats omvatten en migratieroutes en belangrijke habitats beschermen, de connectiviteit van populaties kunnen verbeteren, wat vervolgens kan helpen bij het opbouwen van veerkracht in een veranderende omgeving.

3 Klimaatbestendigheid

Onze oceanen, klimaat en biodiversiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De toenemende druk van schadelijke menselijke activiteiten, zoals visserij door internationale industriële vloten en klimaatverandering, bedreigt de toekomst van de wateren in de regio voor zowel mens als natuur. Door een van de grootste beschermde gebieden ter wereld te creëren, zou het biosfeerreservaat helpen bij het opbouwen van klimaatbestendigheid, het verlies aan biodiversiteit omkeren en de vele gemeenschappen ondersteunen die afhankelijk zijn van een bloeiende oceaan.

Wetenschappers zeggen dat goed ontworpen en goed beheerde zeereservaten mariene ecosystemen en mensen kunnen helpen zich aan te passen aan vijf belangrijke effecten van klimaatverandering: oceaanverzuring, zeespiegelstijging, verhoogde intensiteit van stormen, veranderingen in de verspreiding van soorten en verminderde productiviteit en zuurstof. beschikbaarheid. Onderzoek toont ook aan dat reserves de opname en langetermijnopslag van koolstof uit broeikasgasemissies kunnen bevorderen, vooral in wetlands aan de kust, waardoor het tempo van de klimaatverandering wordt verminderd. Het voorgestelde CMAR-biosfeerreservaat, indien goed ontworpen en beheerd, zou het klimaat, de planeet en de mensen ten goede komen.

4 Steun mens en natuur

Naast de voordelen voor de natuur zou het reservaat ook de voedselzekerheid voor miljoenen mensen ondersteunen en de lokale economieën versterken. Het oceaanecosysteem van CMAR ondersteunt jaarlijks miljarden dollars aan lokale economische activiteit. Commerciële visserij alleen al genereert jaarlijks ongeveer $ 2 miljard. Het nieuwe biosfeerreservaat zou ook bijdragen aan het stimuleren van duurzaam onderzoek, toerisme en visserij op een manier die economische activiteit genereert en tegelijkertijd de zee beschermt.

5 Regionale samenwerking

De biologisch rijke wateren van de regio ondersteunen vitale mariene ecosystemen met meer dan 600 mariene soorten, waaronder een buitengewoon aantal die endemisch, inheems of migrerend zijn. De regio heeft belangrijke habitats voor walvissen, tonijn, roggen, zeeschildpadden, vogels en enkele van ’s werelds hoogste concentraties haaien. Een biosfeerreservaat zou de bescherming van dit enorme, unieke, onvervangbare en onderling verbonden ecosysteem toevoegen en versterken.


De gezondheid van onze planeet en de mensheid hangt af van een bloeiende oceaan. En omdat wat er in een deel van de oceaan gebeurt vaak gevolgen heeft duizenden kilometers verderop, moeten overheden samenwerken om een gezond wereldwijd marien milieu te bereiken en te behouden. Samenwerking op het gebied van natuurbehoud in de oostelijke tropische Stille Oceaan, Colombia, Costa Rica, Ecuador en Panama laat andere regeringen zien dat ambitieuze regionale langetermijnprojecten haalbaar zijn. Het Pew Bertarelli Ocean Legacy Project wordt aangemoedigd om filantropische en non-profitgemeenschappen te zien samenwerken met overheden om een gezamenlijke aanpak te ondersteunen om de duurzaamheid van de Eastern Tropical Pacific Corridor te waarborgen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: