Social Climate Tech News

Mon 11 07 2022
Image

Vi har overudnyttet planeten, nu må vi ændre os, hvis vi skal overleve

by bernt & torsten

Forholdet mellem menneske og natur er under intens og stigende belastning. En rapport fra IPBES, Den Mellemstatslige Videnspolitikplatform vedrørende Biodiversitet og Økosystemydelser (svarende til IPCC’s rapporter om klimaændringer), giver overbevisende dokumentation for, at mennesker overudnytter vilde arter og levesteder. Skadelige aktiviteter, herunder ødelæggelse af levesteder, dårlig landbrugspraksis og forurening, har ændret økosystemerne betydeligt og skubbet mange arter forbi genopretningspunktet.

Alene i Storbritannien er 1.188 af de 8.431 arter, der blev vurderet i 2019 State of Nature Report, truet af udryddelse. Globalt er der anslået en million i fare, og biodiversiteten falder hurtigere end på noget tidspunkt i menneskets historie.

Vi kan ikke ignorere tabet af biodiversitet. Biodiversitet er den variation, der findes mellem alle levende organismer, mellem forskellige arter, inden for arter, herunder genetisk sammensætning og i bredere økosystemer. Milliarder af mennesker er afhængige af vilde arter for mad, rent vand, energi, indkomst og sundhed og velvære.

Årligt bestøves afgrøder til en værdi af op til £ 480 milliarder af en række dyreliv, og det anslås, at 4 milliarder mennesker er afhængige af naturmedicin til deres sundhedspleje. Disse vitale økosystemtjenester er grundlæggende baseret på et sundt miljø, og det kræver biodiversitet.

Tab af biodiversitet gør arter og økosystemer mindre modstandsdygtige over for udfordringer såsom invasive arter eller skadedyr, hvilket betyder, at der er en øget risiko for, at hele populationer udslettes og destabiliserer hele det økologiske netværk. Naturen er en begrænset ressource, og kun menneskets egeninteresse bør afgøre, at biodiversiteten skal beskyttes.

Sideløbende med overudnyttelse driver mennesker tab af biodiversitet ved at ødelægge, forurene og fragmentere levesteder over hele kloden. Mange af Storbritanniens vigtige tørvemoser, der giver et hjem for sjældne arter som høne, er blevet drænet til landbrugsbrug. Amazonas-regnskoven er ryddet i en sådan grad, at den kan være tæt på et tipping point, ud over hvilket den ikke kan komme sig.

Naturen er en begrænset ressource, og kun menneskets egeninteresse bør afgøre, at biodiversiteten skal beskyttes.

Klimakrisen forværrer problemet. Mange arter kan simpelthen ikke tilpasse sig omfanget og tempoet i skiftende temperaturer. For eksempel er opvarmning af oceaner og forsuring af havene ødelæggende koralrev rundt om i verden. I år led Great Barrier Reef for sin sjette masseblegning siden 1998 med mere end 90% af revene berørt.

I mange tilfælde, når et økosystem mister biodiversitet, bliver det mindre i stand til at lagre kulstof, hvilket bidrager til yderligere klimaændringer. Vi har en ond cirkel: Klimaændringer fører til tab af biodiversitet, hvilket igen fører til yderligere klimaændringer. Efterhånden som regeringer rundt om i verden udvikler planer for at reducere kulstofemissioner og bevare biodiversiteten, er budskabet enkelt: Vi er nødt til at løse begge problemer sammen.

Hvad kan der gøres? Ligesom videnskaben har diagnosticeret problemet, kan det give løsninger. Ved at bruge stærke beviser, såsom denne IPBES-rapport, kan regeringerne udvikle effektive politikker. Integreret og samarbejdsbaseret planlægning kan levere bæredygtige løsninger, der imødegår klimaændringer og tab af biodiversitet på samme tid og beskytter og beriger menneskeliv.

I Sydindien har forskere, oprindelige folk og lokale myndigheder arbejdet sammen om at beskytte og genoprette mangroveskove. Træernes sammenkoblede store rodsystemer giver beskyttelse mod stigende havniveauer, hvilket giver levesteder for fisk og krebsdyr og rent omgivende vand. Træerne trækker og lagrer også kulstof fra atmosfæren og tilskynder til kulstofrige sedimentaflejringer. Stigningen i dyrelivet har gavnet fiskeri og turisme i mindre målestok. Innovative og effektive naturbaserede initiativer som disse kan gennemføres i forskellige landskaber over hele planeten.

Der er også enkle daglige ting, vi kan gøre for at gavne vores miljø; for eksempel reducere madspild. I øjeblikket går ca. 30 % af alle fødevarer, der produceres globalt, tabt, hvilket betyder, at en betydelig del af ressourcerne, og endnu vigtigere, den jord, der bruges til at dyrke, forarbejde, pakke og transportere den, går til spilde og har mindre evne til at støtte biodiversiteten.

Der er brug for politisk vilje og lederskab, og FN’s 15. biodiversitetskonference i december, CBD Cop15, er den næste kritiske mulighed for regeringer til at forpligte sig til virkelig ambitiøse forandringer.

CBD Cop15 kan levere vartegn og være lige så vigtig for biodiversiteten, som Parisaftalen viser sig at reducere drivhusgasemissionerne. Det vil sætte retningen for det næste årti med international handling og videre. Regeringerne bør blive enige om at standse og vende tabet af biodiversitet inden 2030 og udvikle evidensbaserede, handlingsplaner for at gøre det. En central udfordring er at definere en pålidelig og let integreret foranstaltning, såsom at kuldioxidemissioner er blevet anvendt til klimamål. I slutningen af juni mødtes forhandlerne i Nairobi til deres seneste forsøg på at nå til enighed om den globale biodiversitetsramme for tiden efter 2020, og selv om der blev gjort fremskridt, gik den ikke langt nok.

Målene i det sidste årti blev ikke nået; det skal de kommende årtier være. Der vil være behov for troværdige gennemførelsesplaner, og vi har brug for en robust mekanisme til at overvåge fremskridtene og holde os selv ansvarlige. CBD Cop15 er tid til at færdiggøre rammen, og landene er nødt til at komme til bordet parat til at indgå og støtte ambitiøse forpligtelser. Dette er vores chance for at sikre langvarige aftaler om at beskytte vores planet.

Share: