Social Climate Tech News

Mon 11 07 2022
Image

Vi har överexploaterat planeten, nu måste vi förändras om vi ska överleva

by bernt & torsten

Relationen mellan människa och natur är under intensiv och ökande påfrestning. En rapport från Ipbes, Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (liknande IPCC:s rapporter om klimatförändringar), ger övertygande bevis för att människor överexploaterar vilda arter och livsmiljöer. Skadliga aktiviteter, inklusive förstörelse av livsmiljöer, dåliga jordbruksmetoder och föroreningar, har förändrat ekosystemen avsevärt och drivit många arter förbi återhämtningspunkten.

Bara i Storbritannien, av de 8 431 arter som bedömdes i 2019 års rapport om naturtillstånd, är 1 188 hotade av utrotning. Globalt sett finns det uppskattningsvis en miljon i riskzonen, och den biologiska mångfalden minskar i snabbare takt än någon gång i mänsklighetens historia.

Vi kan inte ignorera förlusten av biologisk mångfald. Biologisk mångfald är den variation som finns mellan alla levande organismer, mellan olika arter, inom arter inklusive genetisk sammansättning och i vidare ekosystem. Miljarder människor är beroende av vilda arter för mat, rent vatten, energi, inkomst och hälsa och välbefinnande.

Årligen pollineras grödor värda upp till 480 miljarder pund av en mängd olika vilda djur, och uppskattningsvis 4 miljarder människor är beroende av naturliga mediciner för sin hälsovård. Dessa livsviktiga ekosystemtjänster är i grunden baserade på en hälsosam miljö, och detta kräver biologisk mångfald.

Att förlora biologisk mångfald gör arter och ekosystem mindre motståndskraftiga mot utmaningar som invasiva arter eller skadedjur, vilket innebär att det finns en ökad risk för att hela populationer utplånas och destabiliserar hela det ekologiska nätverket. Naturen är en ändlig resurs, och enbart mänskligt egenintresse bör avgöra att den biologiska mångfalden måste skyddas.

Vid sidan av överexploatering driver människor förlust av biologisk mångfald genom att förstöra, förorena och fragmentera livsmiljöer över hela världen. Många av Storbritanniens viktiga torvmarker, som ger ett hem för sällsynta arter som höna, har dränerats för jordbruksbruk. Amazonas regnskog röjs i en sådan utsträckning att den kan vara nära en tipppunkt bortom vilken den inte kan återhämta sig.

Naturen är en ändlig resurs, och enbart mänskligt egenintresse bör avgöra att den biologiska mångfalden måste skyddas.

Klimatkrisen förvärrar problemet. Många arter kan helt enkelt inte anpassa sig till omfattningen och takten av förändrade temperaturer. Till exempel är värmande hav och havsförsurning förödande korallrev runt om i världen. I år drabbades Great Barrier Reef för sin sjätte massblekning sedan 1998 med mer än 90 % av reven drabbade.

I många fall, när ett ekosystem förlorar biologisk mångfald, blir det mindre kapabelt att lagra kol, vilket bidrar till ytterligare klimatförändringar. Vi har en ond cirkel: klimatförändringar leder till förluster av biologisk mångfald, vilket i sin tur leder till ytterligare klimatförändringar. När regeringar runt om i världen utvecklar planer för att minska koldioxidutsläppen och bevara den biologiska mångfalden är budskapet enkelt: vi måste lösa båda problemen tillsammans.

Vad kan göras? Precis som vetenskapen har diagnostiserat problemet kan den ge lösningar. Genom att använda starka bevis, som den här Ipbes-rapporten, kan regeringar utveckla effektiv politik. Integrerad och kollaborativ planering kan leverera hållbara lösningar som tar itu med klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald samtidigt, vilket skyddar och berikar människoliv.

I södra Indien har forskare, ursprungsbefolkningar och lokala myndigheter arbetat tillsammans för att skydda och återställa mangroveskogar. Trädens sammankopplade stora rotsystem erbjuder skydd mot stigande havsnivåer, ger livsmiljöer för fiskar och kräftdjur och rent omgivande vatten. Träden drar och lagrar också kol från atmosfären och uppmuntrar kolrika sedimentavlagringar. Ökningen av vilda djur har gynnat det småskaliga fisket och turismen. Innovativa och effektiva naturbaserade initiativ som dessa skulle kunna implementeras i olika landskap över hela planeten.

Det finns också enkla dagliga saker vi kan göra för att gynna vår miljö; till exempel minska matsvinnet. För närvarande försvinner cirka 30 % av all mat som produceras globalt, vilket betyder att en betydande del av resurserna, och viktigare är att den mark som används för att odla, bearbeta, packa och transportera den, är bortkastad och har mindre förmåga att stödja biologisk mångfald.

Politisk vilja och ledarskap behövs, och FN:s 15:e konferens om biologisk mångfald i december, CBD Cop15, är nästa kritiska möjlighet för regeringar att åta sig verklig ambitiös förändring.

CBD Cop15 skulle kunna leverera landmärken och vara lika viktig för den biologiska mångfalden som Parisavtalet visar sig för att minska utsläppen av växthusgaser. Det kommer att sätta riktningen för det kommande decenniet av internationella åtgärder och därefter. Regeringar bör gå med på att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030 och utveckla evidensbaserade, handlingsbara planer för att göra det. En viktig utmaning är att definiera ett pålitligt och enkelt integrerat mått som att koldioxidutsläpp har använts för klimatmål. I slutet av juni träffades förhandlare i Nairobi för deras senaste försök att komma överens om Post-2020 Global Biodiversity Framework, och även om framsteg gjordes gick det inte tillräckligt långt.

Det senaste decenniets mål uppfylldes inte; de kommande decennierna måste vara. Trovärdiga leveransplaner kommer att krävas, och vi behöver en robust mekanism för att övervaka framstegen och hålla oss själva till svars. CBD Cop15 är dags att slutföra ramverket, och länder måste komma till bordet förberedda för att göra och stödja ambitiösa åtaganden. Det här är vår chans att säkra långvariga avtal för att skydda vår planet.

Share: